Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, trage un semnal de alarmă: De la o vreme, pe rețelele sociale este un festival al nostalgiei și regretelor pentru “epoca de aur”!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre declarațiile vicepreședintelui SUA JD Vance despre alegerile din România.

„Un lucru este cert și trebuie să îl recunoaștem frontal: avem o democrație fragilă. Anul acesta vom marca 36 de ani de la Revoluția din 1989, când peste 1000 de români au plătit cu viața lor visul pentru libertate a peste 20 de milioane de cetățeni.

În trei decenii și jumătate, am obținut multe ca națiune, mai mult decât ne imaginam că putem: suntem apărați de NATO, suntem în UE, facem parte din zona Schengen. Am depășit cu mult Grecia și Ungaria, am prins din urmă Polonia și ne apropiem de Portugalia. Totuși, ceva nu este în regulă, iar nemulțumirea generală pune țara noastră în fața unui pericol existențial”, a precizat Sebastian Burduja.

De la o vreme, a mai spus ministrul Energiei, pe rețelele sociale este un festival al nostalgiei și regretelor pentru “epoca de aur”. Refrenul acelor vremuri, în politică externă, susține Burduja, era unul singur: “neamestecul în treburile altor state”.Potrivit acestuia, ipocrizia celor care vor să ne întoarcem în bezna trecutului ceaușist, dar aplaudă cu aplomb nuanțele interpretate ale declarațiilor “cercurilor imperialiste”, ca să păstrăm registrul altei epoci, este o nouă demonstrație de fractură de logică. Nimic nou în asta, a completat Burduja, aceleași personaje pretind că vor România suverană energetic și în același timp vor să ne facă din nou dependenți de cei care au devenit experți în folosirea energiei ca armă de șantaj.

„Rămâne întrebarea: cum salvăm democrația în România? Singura cale este prin încredere: în instituțiile statului, în societate, între public și privat. Pentru asta, avem nevoie de trei lucruri:

1. Mai mulți lideri, mai puțini politicieni. Diferența este simplă: liderii acționează pentru următoarele generații, politicienii acționează pentru următoarele alegeri. România are lideri, trebuie doar să îi pună în valoare. Mai e un criteriu de diferențiere: liderii unesc societatea în jurul unor valori care ne fac pe toți mai buni, patrioții falși săsesc ură și ne dezbină.

2. Autoritate, transparență, domnia legii. Sunt adeptul unei linii dure: cei care subminează democrația și interesul României trebuie pedepsiți exemplar. Adevărul trebuie arătat întregii societăți, iar vinovații trebuie să plătească scump pentru faptele lor.

3. Asumare. Acum nu este momentul pentru tăcere, pentru că asta ar însemna complicitate. Ține de fiecare român în parte să-și facă vocea auzită, să se ridice împotriva extremismului toxic, să conștientizeze că diferența dintre bine și rău este de un milimetru și suntem deja pe marginea prăpastiei. Salvarea democrației românești cere implicarea fiecăruia dintre noi.

Curaj, România! Totul va fi bine: cu o condiție — să luptăm pentru astăzi!”, a conchis ministrul Energiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.