Ziua Mondială a Sănătății- Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță!

Astăzi, 7 aprilie, sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, iar campania din acest an intitulată „Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță” se concentrează pe sănătatea mamei și a nou-născuților.

La Spitalul Universitar de Urgență București ajung multe paciente diagnosticate cu sarcini cu risc. În anul 2024, din totalul de 2.710 paciente gravide, 1.157 prezentau complicații.

Prof. Dr. Monica Cîrstoiu, șeful Clinicii de Obstetrică- Ginecologie: „Fiind un spital de urgență, cu echipe multidisciplinare, avem o cazuistică extrem de mare a sarcinilor cu risc. Ne vin prin transfer paciente din toată țara și din maternități unidisciplinare din București. Avem paciente care au anemii severe, cu boli hematologice, cu limfoane, cancer, avem paciente cu transplanturi renale sau transplanturi hepatice care, datorită echipelor noastre aduc pe lume copii sănătoși, paciente care au avut infarct sau cu malformații cardiace. Sunt aduse în spitalul nostru și paciente cu boli neurologice severe, patologie de tip accidente vasculare cerebrale, cazuri de politraumă, din accidente rutiere, pentru că având această capacitate de a lucra în echipe multidisciplinare, implicând cardiologie, hematologie, chirurgie cardiovasculară, medicină internă, nefrologie, gastroentrerologie, chirurgie general, dăm o șansă la viață mamei și bebelușului”.

Totodată, anul trecut, 45 de minore au născut la Spitalul Universitar de Urgență București. „Vorbim de copii care aduc pe lume copii, organisme infantile care nu sunt pregătite să ducă o sarcină la termen, apar severe complicații, atât materne, cât și neonatale. Pot apărea nașteri premature, risc de sângerare, de anemie severă, chiar de pierdere a uterului atunci când există un copil mai mare decât bazinul obstetrical al mamei. Există riscuri și asupra nou-născutului: acesta poate avea o greutate mică la naștere sau poate suferi traumatisme obstetricale, poate fi anemic, poate avea complicații infecțioase. Aproape 60% dintre adolescente nu-și monitorizează sarcina sau ajung să monitorizeze sarcina abia în ultimul trimestru”, a adăugat doamna profesor Cîrstoiu.

Recent, o tânără de 18 ani a născut la SUUB gemeni prematuri. Georgiana a fost operată la vârsta de 5 ani pentru o malformație cardiacă complexă. La 18 ani a rămas însărcinată și, având în vedere patologia ei și riscul de naștere prematură, a fost transferată din provincie pentru a naște la SUUB. A născut prematur, doi băieți, unul de 1.100 de grame și celălalt de 1.500 de grame. Datorită unui ecograf performant din cadrul secției de Neonatologie, cel mai mic dintre nou- născuți a fost diagnosticat, din prima zi de viață, cu aceeași malformație cardiacă, ca și mama lui. Dr. Cristina Chiriac, medicul neonatolog care a îngrijit bebelușii de când au fost aduși pe lume:În prezent copiii sunt spitalizați în compartimentul de Terapie Intensivă, sunt stabili, cresc în greutate. Este nevoie ca bebelușul cu malformație să rămână spitalizat la noi până în momentul în care echipa de cardiologie cu care colaborăm va decide momentul operator”.

Numărul transferurilor a crescut cu aproximativ 30%

Dr. Adriana Dan, medic șef Secție Neonatologie:  Sănătatea mamei și a copilului reprezintă prioritatea noastră: sarcinile cu risc, mult așteptate, mult încercate, beneficiază în SUUB de o abordare multidisciplinară coerentă, în urma căreia cele mai grave cazuri sunt soluționate cu succes. Rata prematurității în spitalul nostru este de peste 15% (față de 9% – media națională), iar numărul de transferuri din alte maternități publice sau private, din București sau județele învecinate a crescut cu aproximativ 30% în ultimii ani. Pentru nou-născuții prematuri și bolnavi dispunem de o Terapie Intensivă Neonatală modernă și performantă unde vârsta de gestație și greutatea extremă nu sunt obstacole de neînvins. În maternitatea noastră ”Baby Friendly”, bebelușii sănătoși stau în brațele mamei imediat după naștere, personalul medical specializat oferă suport pentru alăptare și îngrijirea nou-născutului, astfel că părinții vor ajunge acasă încrezători și în siguranță”.

În contextul Zilei Mondiale a Sănătății din acest an, cu sloganul “Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”, reprezentata OMS în România și Șefa Biroului de țară, Dr Caroline Clarinval, împreună cu Managerul Operațiunilor de Sănătate, Dr. Silvia Gatscher au vizitat Secțiile de Obstetrică-Ginecologie și de Neonatologie din cadrul SUUB. În mesajul ei, Dr. Clarinval a mulțumit echipelor medicale care au grijă de cei mai micuți pacienți și mamele acestora.

Dr. Clarinval a subliniat importanța îngrijirii prenatale și postnatale pentru prevenirea și reducerea riscurilor sau complicațiilor din timpul sarcinii, respectiv pentru sănătatea mamei și a nou-născutului.

OMS lucrează alături de țările din întreagă lume pentru a reduce mortalitatea maternă și infantilă. Promovarea experienței pozitive și sigure în timpul sarcinii, la naștere și în perioada postnatală fac parte din eforturile OMS la nivel global.

Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, transmitem un mesaj pentru tinerele care vor să devină mame. Prof. Dr. Monica Cîrstoiu: „Viitoarele mămici trebuie să aibă mereu în minte aceste două cuvinte de bază: educație și prevenție: trebuie să ne informăm corect, să urmăm sfaturi medicale și în nici un caz informații non-academice, să facem prevenție mergând  la medic pentru analize și investigații pe parcursul celor trei trimestre de sarcină, să facem ecografiile de morfologie care ne arată evoluția corectă a sarcinii și dacă apar complicații la nou- născut și în perioada de lăuzie și după naștere să revină la consulturi, pentru ca pe termen lung să fie o mamă sănătoasă, să aibă un copil sănătos și deci o familie sănătoasă și fericită”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.