Creștere alarmantă a numărului de români care nu-și mai pot plăti ratele la credite!

Tot mai mulți români se confruntă cu dificultăți financiare grave, într-un context economic marcat de scumpiri accelerate, venituri stagnante și rate bancare din ce în ce mai greu de achitat. Potrivit unui raport, peste 1,2 milioane de persoane fizice și juridice au fost executate silit de ANAF în cursul anului 2024. Fenomenul este în plină ascensiune, iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare.

Datele furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) arată că mai bine de jumătate dintre cei vizați de aceste măsuri sunt persoane fizice. Principala metodă de recuperare a datoriilor este poprirea conturilor bancare, o măsură drastică ce survine în urma neachitării taxelor, impozitelor, contribuțiilor sau amenzilor. În general, Fiscul oferă debitorilor un termen pentru a-și achita obligațiile restante.

Dacă nu o fac, conturile le sunt blocate, iar măsura se ridică doar după achitarea integrală a sumei datorate.

Problemele nu se limitează însă la restanțele fiscale. Conform celui mai recent buletin lunar publicat de Banca Națională a României (BNR), publicat de Antena 3, românii se confruntă tot mai des și cu dificultăți în achitarea ratelor bancare. Numărul celor cu restanțe la credite aproape s-a dublat comparativ cu anul 2020, atingând în prezent aproximativ 240.000 de persoane. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât multe dintre aceste întârzieri depășesc trei luni sau se află deja în etapa de colectare prin intermediul firmelor de recuperare.

Specialiștii avertizează că fenomenul este departe de a se stabiliza. Dimpotrivă, în perioada următoare se așteaptă o creștere semnificativă a restanțelor bancare. Una dintre cauzele principale este pierderea facilităților fiscale de către sute de mii de salariați din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.