Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, face anunțul: O nouă taxă auto, introdusă în România din anul 2026!

Guvernul ar putea introduce din 2026 o nouă taxă auto destinată mașinilor poluante, la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal, ca parte a reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Până în prezent nu s-a stabilit o formulă de calcul pentru taxa auto pentru mașinile poluante, dar, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea autorităţilor locale, a anunţat, joi, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul finanţelor.

„Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal. Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă. Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a spus Tanczos Barna.

Noua taxă se va aplica diferențiat, în funcție de gradul de poluare al autoturismului, astfel că vehiculele vechi și cu emisii mari de noxe vor fi taxate mai sever, în timp ce vehiculele moderne, mai puțin poluante, vor avea parte de impozite reduse.

Ministrul a subliniat că România s-a angajat prin PNRR să reformeze sistemul de taxare al mijloacelor de transport, în special în ceea ce privește emisiile de CO₂ și gaze cu efect de seră.

„România a promis în 2021, prin PNRR, că va face o reformă şi în ceea ce priveşte taxarea mobilităţii sau taxarea acelor mijloace de transport care sunt poluante, care emit dioxid de carbon şi gaze cu efect de seră şi, proporţional, cele care emit mai puţin vor fi impozitate cu impozit mai mic, mai redus.

Aici sarcina este la Ministerul Transporturilor pe tot ce înseamnă mobilitate verde, tot ce înseamnă reducerea emisiilor de carbon pe partea de mobilitate. Acolo sunt deja câteva propuneri făcute, câteva proiecte elaborate de minister pe impozitarea transportului de marfă, de exemplu, în funcţie de distanţă, în funcţie de tonaj, sunt mai multe variante. De asemenea, au început discuţiile şi în spaţiul public cu privire la impozitarea mijloacelor de transport personale ale cetăţenilor în funcţie de norma de poluare, în funcţie de data la care au fost înmatriculate.

Acolo lucrurile trebuie discutate iarăşi pentru următorii şapte-zece ani. Discuţiile trebuie purtate şi cu autorităţile locale, pentru că autorităţile locale sunt cele care aplică taxele acestea locale – impozitul pe mijloacele de transport, de exemplu, este un venit al autorităţilor locale – şi gândite lucrurile astfel încât cei care poluează mai mult să plătească mai mult, cei care folosesc maşini nepoluante, noi, să nu fie trataţi la fel ca un cetăţean care aduce o maşină de şapte-opt ani din străinătate.

Desigur, trebuie avut în vedere şi gradul de suportabilitate şi puterea de cumpărare a cetăţenilor, pentru că nu putem să privăm cetăţenii cu venituri mici de dreptul de a cumpăra o maşină, chiar dacă este una mai veche şi este una mai ieftină şi mai poluantă”, mai spus Tanczos Barna.

Acesta a subliniat atunci că în privinţa acestei taxe sunt mai multe variante de lucru: „La persoanele fizice nu poţi tot timpul să taxezi în funcţie de kilometrii parcurşi, pentru că este foarte complicat. Acolo mai mult ca sigur trebuie să mergem pe norma de poluare, pe vechimea maşinii şi pe o filosofie gândită împreună cu autorităţile locale”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.