Ministrul Burduja a anunțat finalizarea celui mai mare parc fotovoltaic finanţat prin PNRR de Ministerul Energiei.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat marţi că a fost finalizat cel mai mare parc fotovoltaic finanţat prin PNRR de Ministerul Energiei. Este vorba despre parcul Fotovoltaic Teiuş care va produce anual aproximativ 103,59 GWh de energie electrică, contribuind astfel la reducerea semnificativă a emisiilor de CO₂ cu peste 37.000 de tone pe an.
”Astăzi, România face un pas semnificativ în direcţia unui viitor energetic mai curat şi mai sustenabil. La Teiuş, judeţul Alba, a fost inaugurat un proiect emblematic — Parcul Fotovoltaic Teiuş, cu o capacitate de 60,2 MW, o investiţie de 55 milioane de euro, dintre care 15 milioane provin din fonduri nerambursabile europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”, a scris ministrul Energiei, pe Facebook.
Ministrul Energiei a subliniat că acest proiect reprezintă o realizare importantă în cadrul strategiei noastre naţionale de tranziţie energetică, care vizează integrarea surselor regenerabile în sistemul naţional de energie.
”Parcul Fotovoltaic Teiuş va produce anual aproximativ 103,59 GWh de energie electrică, contribuind astfel la reducerea semnificativă a emisiilor de CO₂ cu peste 37.000 de tone pe an. Este esenţial de menţionat că acest parc este parte dintr-un val de proiecte finanţate prin PNRR, care au avut un impact imediat asupra capacităţii de producţie de energie verde a României. Peste 600 MW au fost deja finalizaţi şi conectaţi la reţeaua naţională, consolidând astfel securitatea energetică şi diversificarea surselor de energie regenerabilă din ţară”, a mai spus ministrul.
”Suntem pe drumul cel bun şi nu ne oprim aici. Continuăm să susţinem proiecte strategice de energie curată şi soluţii inovative de stocare a energiei pentru a asigura o reţea mai flexibilă şi mai rezilientă, pregătită pentru provocările viitorului. În acest sens, Eurowind Energy, alături de ceilalţi parteneri, joacă un rol important în procesul de decarbonarea a sectorului energetic românesc. Aceste iniţiative sunt susţinute şi impulsionate de statul român, prin planuri ambiţioase şi prin utilizarea eficientă a fondurilor europene”, transmite Sebastian Burduja.
Potrivit lui, ”România are toate resursele necesare pentru a deveni un lider regional, iar acest proiect la Teiuş este un exemplu clar al succesului nostru în implementarea de soluţii durabile”.
”Vom continua să promovăm astfel de investiţii care să transforme România într-un model de sustenabilitate energetică în Europa”, a conchis ministrul Sebastian Burduja.