Avertisment: Creșterea prețului euro riscă să îi lase pe români fără unele medicamente!
Dragoş Damian, director al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a explicat fenomenul care poate avea loc pe piaţa medicamentelor dacă cursul euro-leu va creşte foarte mult.
Astfel, spune directorul PRIMER, pentru producători, anumite medicamente, în special din categoria celor generice – ieftine ar putea deveni nerentabile şi atunci ar putea să scoată acele produse din fabricaţie, invocând şi ceea ce s-a întâmplat în Ungaria, în perioada în care a existat o depreciere puternică a forintului. Dragoş Damian a relatat ce se întâmplă cu preţul medicamentelor care se dau numai pe bază de prescripţie medicală dar şi cu cele care se dau fără reţetă.
„Să încercăm să nu creăm panică la nivelul pacienţilor, să explicăm mecanismul”, a spus Dragoş Damian.
Există două tipuri de preparate care pot fi achiziţionate în farmacii. Sunt medicamentele cu prescripţie medicală, cele esenţiale şi celelalte tipuri de preparate care sunt fără prescripţie medicală, se numesc OTC-uri, sunt preparate adjuvante de obicei, fie antirăceală, gripă, fie suplimente alimentare care sunt utilizate pentru starea generală de sănătate.
Primele, medicamentele cu prescripţie, nu se pot scumpi, pentru că există o reglementare a Ministerului Sănătăţii care nu permite scumpirea acestora. Reglementarea aceasta permite o ajustare cu cursul euro o dată pe an. Cu alte cuvinte, dacă acum are loc o modificare a cursului euro-leu, să zicem cu 5%, adunci producătorii pot să scumpească medicamentele cu 5%, dar la începutul anului 2026.
Sigur că, în ideea în care această creştere a cursului este mai puternică, producătorii discută, negociază şi de obicei ajung la un compromis cu Ministerul Sănătăţii pentru o creştere a preţurilor cu cursul de schimb, dar pacienţii trebuie să înţeleagă că nu vor plăti mai mulţi bani din buzunar, pentru că marea majoritate a acestor medicamente sunt medicamente compensate sau gratuite. Cu alte cuvinte, statul îşi asumă această creştere de preţ.
Pentru preparatele care se eliberează în farmacie fără prescripţie medicală, acolo există un mecanism de stabilire a preţului pe bază de cerere şi ofertă, unde poate să existe într-adevăr, în orice moment, o creştere de preţ, dar cel puţin în ultimii 5 ani, deşi a fost o inflaţie foarte mare, preţul acestora a crescut cu 20, maximum 50% şi gradual”, a explicat Dragoş Damian, director PRIMER.
Ce se poate întâmpla dacă cursul euro creşte foarte mult. Producătorii vor fi nevoiţi să-şi asume pierderile, spune Dragoş Damian, numai dacă pot face asta. În caz contrar, ar putea fi nevoiţi să scoată anumite medicamente din fabricaţie, în special pe cele ieftine, care sunt cele mai vulnerabile.
„Ceea ce, în schimb, este adevărat este că, dacă cursul creşte foarte tare, anumiţi producători, mai ales cei care aduc din import, dar nu numai, există riscul ca anumiţi producători să spună ”Nu mai putem să aducem aceste medicamente, pentru că avem o pierdere pe ele”, deci ăsta este riscul care ar putea să apară şi pe care de obicei noi, împreună cu Ministerul Sănătăţii, producătorii de medicamente reuşesc să-l evite.
Dacă luăm un caz excepţional, rău, în care cursul euro sare de 15 – 20%, atunci producătorii, acea pierdere trebuie să şi-o asume, dacă pot să şi-o asume, dacă nu, produsul devine nerentabil şi atunci producătorul trebuie să spună: ”Noi trebuie să-l scoatem din fabricaţie, nu putem să-l mai fabricăm la acest curs”.
Este o situaţie care s-a întâmplat în Ungaria, de exemplu, unde a avut loc o devalorizare puternică a forintului şi producătorii nu au mai putut să fabrice acele produse din cauza pierderilor.
E o situaţie pe care am reuşit să o evităm, în toată experienţa mea de mulţi ani în care negociem cu Ministerul Sănătăţii, am reuşit să o evităm, Ministerul Sănătăţii a fost destul de deschis la corecţii de preţuri.
Este vorba despre toate medicamentele care sunt influenţate de cursul euro-leu, există pentru ele acest risc, mai ales în cazul celor ieftine, care sunt vulnerabile, există acest risc ca producătorul să tragă linie şi să spună: ”Medicamentul este nerentabil şi eu îl scot din fabricaţie”. Sigur că producătorii au o anumită obligaţie, trebuie să ţină acel medicament în fabricaţie încă o perioadă de timp în aşa fel încât ministerul Sănătăţii să găsească înlocuitor, dar toate medicamentele, nu există un medicament care să nu aibă în preţ o corelare între leu şi euro”, a precizat Dragoş Damian.