Fluctuațiile cursului leu/euro și ale indicelui ROBOR îi afectează direct pe românii cu rate la credite ipotecare!
Fluctuațiile cursului leu/euro și ale indicelui ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care se află în diverse stadii de a obține un astfel de împrumut, arată o analiză de specialitate.
„Traversăm o perioadă în care piețele taxează puternic o percepție ridicată a riscului economiei noastre. Cu un guvern interimar și tensiuni politice care divizează societatea, din păcate, cei care plătesc prețul în aceste zile sunt chiar cumpărătorii de locuințe. Ei se văd nevoiți fie să aducă bani în plus pentru mult dorita locuință, fie să-și asume un risc așteptând sau să intre în negocieri complexe cu vânzătorii pentru a limita impactul diferențelor de curs valutar”, a explicat Dan Niculae, managing director Imobiliare.ro Finance, într-un comunicat de presă.
Potrivit specialiștilor, primul efect al deprecierii leului va fi scăderea pieței de creditare și tranzacțiilor imobiliare.
„Cei mai mulți dintre români se apropie, în momentul în care vor să acceseze un împrumut, de nivelul maxim al gradului de îndatorare permis – de 40%, respectiv de 45% din venituri în cazul primei locuințe. În această situație, banca nu poate să acopere diferența de curs prin credit. Astfel, aceste persoane sunt nevoite să vină cu mai mulți bani de acasă pentru a finaliza tranzacțiile,” se menționează în analiză.
O altă consecință cu efect major îi vizează pe cei care vor să cumpere locuințe aflate la limita de sus până la care se aplică TVA redus. „În prezent, în România, la achiziția locuințelor mai ieftine de 600.000 de lei, a căror suprafață utilă nu depășește 120 mp, se achită TVA de 9%, iar în cazul în care acest nivel este depășit, TVA ajunge la 19%.
EXEMPLU DE CALCUL
Apartament nou cu 2 camere din Capitală, localizat în cartierul Băneasa,
preț mediu de 141.900 de euro, TVA de 19% la achiziție.
Pe 5 mai, o proprietate de acest tip putea fi cumpărată cu o sumă echivalentă cu 706.300 lei.
scumpire: 18.000 de lei/aprox 3.500 de euro în doar 10 zile
sursă: Imobiliare.ro Finance
Conform datelor centralizate în Indicele Imobiliare.ro, apartamentele sunt scoase la vânzare, la nivel național, cu un preț mediu de 1.842 euro/mp util, cu 6% mai scumpe decât în ianuarie. În plus, cumpărătorii plătesc cu 15% mai mult acum pentru o locuință decât în urmă cu un an.