Producția de țiței va scădea în următorii ani!
Producția de țiței a țării va scădea pe termen scurt și mediu, iar costurile de producție vor fi din ce în ce mai mari, întrucât resursele vor proveni de la adâncimi mari, se arată în minuta unei întâlniri între oficialii Ministerului Energiei și specialiștii din domeniu, privind elaborarea Strategiei Energetice a României 2016-2030 cu perspectiva anului 2050.
„Trebuie să fim realiști și să luăm în considerare că, pe termen scurt și chiar mediu, urmează să ne confruntăm cu o scădere a producției interne de țiței. Țițeiul din producția internă nu este unul ieftin, în măsură să facă față concurenței de pe piața internațională și, chiar în perspectiva unei creșteri a producției interne, va rezulta tot țiței scump, provenit de la adâncimi mari, în baza unor tehnologii moderne, obținut cu costuri ridicate”, a declarat Alexandru Pătruți, expert în resurse minerale și membru al Consiliului Consultativ pentru elaborarea strategiei energetice, potrivit documentului citat.
El a mai spus că, în privința producției interne de gaze naturale, perspectiva pe termen scurt și mediu este tot una de scădere.
„Resursele de gaze din zona Mării Negre, în situația în care se va decide exploatarea lor, vor fi disponibile doar cu alocarea unor resurse financiare considerabile, ceea ce va conduce la prețuri ridicate ale acestor cantități de gaze, care nu vor putea relansa industria petrochimică românească. Deși lucrările de explorare se desfășoară de peste 30 de ani în zona Mării Negre, nu s-a început exploatarea gazelor în nici un perimetru offshore”, a adăugat Pătruți.