România pierde fonduri consistente pentru irigații

România este, din nou, în vizorul Comisiei Europene. De această dată pentru că nu folosim fondurile pentru irigaţii. Vicepreşedintele pentru Investiţii acuză băncile din ţara noastră că nu se implică în finanţarea IMM-urilor pentru proiecte de investiţii. Bancherii, în schimb, susţin că firmele care sunt solide au acces la fonduri.

De un sfert de secol, fermierii români se roagă să plouă şi să fie soare când trebuie. În lipsa sistemelor de irigaţii, seceta devine stăpâna grădinilor şi ogoarelor.

În anii secetoşi, sistemele de irigaţii ar fi mană cerească. Inslusiv pentru cei care fac agricultură de subzistenţă. Dar nimeni nu are bani pentru a investi în instalaţii.

Un sistem care să acopere 2 hectare costă aproximativ 15.000 de lei. Există, însă, fonduri europene pentru cei care au firme mici şi mijlocii în agricultură. Iar România ar avea acces la aceşti bani gratis, însă nimeni nu îi cere. Vicepreşedintele pentru Investiţii din Comisia Europeană acuză România că nu a depus nici măcar un proiect, nu doar pe irigaţii, dar în niciun domeniu de investiţii strategice.

Uitaţi-vă la Bulgaria, în comparaţie cu România! În Bulgaria, trei bănci au semnat deja acorduri de finanţare prin Fondul European de Investiţii Strategice pentru IMM-uri. Din anumite motive, nu s-a întâmplat acelaşi lucru în România. Cred că singura problema este lipsa de interes din partea băncilor. Aş vrea sa le transmit să se uite la aceste oportunităţi pentru că băncile din ţările vecine deja le folosesc, a declarat Jyrki Katainen, vicepreşedinte pentru investiţii, Comisia Europeană, potrivit Hotnews.ro.

Băncile de la noi susţin însă că acuzaţia este falsă şi forţată. Băncile din România finanţează consistent toate sectoarele şi, mai ales, agricultura, prin fonduri europene. Dar doar acolo unde cererea e eligibilă, adică afacerile reale, sigure şi care pot avea succes.

Cât despre investiţiile strategice, mai întâi statul trebuie să facă reforma agrară şi cadastrul terenurilor pentru ca IMM-urile din acest sector să fie puternice, iar băncile să poată acorda credite.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.