Un nou transplant cardiac la Târgu Mureș
Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu, a anunțat joi efectuarea celui de-al optulea transplant de cord din acest an, inclusiv la nivel de țară, un record absolut pentru centrul medical mureșean.
‘Aventura transplantului cardiac continuă la Târgu Mureș. Este vorba despre cel de-al optulea transplant. Este o cifră care n-a mai fost atinsă de foarte mulți ani și suntem doar la jumătatea anului, ceea ce ne bucură foarte mult. Am spus că este o aventură pentru că în continuare există anumite lucruri care nu sunt așa cum ar trebui să fie, dar prin strădania unui personal excepțional pe care îl avem în Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant continuăm acest program, chiar dacă ne este din ce în ce mai greu. De data aceasta a fost vorba despre un pacient în vârstă de 60 de ani, care era la limita resurselor terapeutice. Era internat de aproximativ șase luni în Clinica de Cardiologie a Spitalului ‘Sf. Spiridon’ din Iași, de unde nu mai putea fi externat’, a arătat dr. Suciu.
El a spus că pacientul transplantat joi se afla în evidența IUBCvT Târgu Mureș de aproximativ doi ani cu cardiomiopatie dilatativă, o afecțiune a mușchiului inimii care îi punea viața în pericol, însă avea și problema unei grupe rare de sânge. De această dată însă a fost găsit un pacient cu o grupă rară de sânge, o femeie în vârstă de 45 de ani, tot din județul Iași, care a suferit un anevrism cerebral rupt, la Spitalul de Neurochirurgie.
‘Suntem foarte bucuroși pentru că este și o grupă de sânge destul de rară. Donatorii cu această grupă de sânge sunt extrem de rari și a fost practic o salvare care a venit în ultimul moment pentru dânsul. Operația a decurs fără probleme, conform planului, o echipă din Institutul nostru s-a deplasat la Iași pentru a preleva cordul, care a ajuns în clinica noastră în jurul orei 10.00 pe calea aerului, iar intervenția s-a sfârșit în jurul orei 13.30, cu un rezultat foarte bun. Suntem mulțumiți de evoluția pacientului (…) Donatorul știm că a suferit un anevrism cerebral rupt, deci o afecțiune vasculară cerebrală care a determinat moartea cerebrală. Doresc să aduc un omagiu familiei care a avut tăria să fie de acord cu prelevarea, un lucru de o noblețe deosebită, pentru că nu este întotdeauna ușor să iei astfel de decizii. Poate că gândul că o anumită parte din persoană mai trăiește este un lucru care poate determina luarea acestui decizii’, a arătat dr. Horațiu Suciu.
Doctorul a precizat că ceilalți șapte pacienți transplantați la Târgu Mureș sunt externați și cu o stare foarte bună.
‘Până în acest moment, eu spun că activitatea în acest domeniu a decurs cu rezultate foarte bune, ceea ce ne dorim să se întâmple și în continuare. Problemele sunt legate de personalul medical, care este insuficient și trebuie să fie angajări, care în continuare sunt temporizate la Ministerul Sănătății și sunt depuse de mult timp cereri care parcă sunt sortite a nu primi răspuns. Anumite medicamente nu sunt în țară de altfel. Și noi ne întrebăm cum mai putem să facem această activitate. Noi ne facem datoria de medici până când vom mai putea’, a afirmat Dr. Horațiu Suciu.
Dr. Sorin Pașcan, șeful Secției ATI din cadrul IUBCvT, a mulțumit personalului medical de la Spitalul ‘Sf. Spiridon’ din Iași care a îngrijit donatorul și a furnizat un cord de bună calitate.