Câștigătorii Premiului Nobel pentru fizică pe 2016
Marţi a fost decernat premiul Nobel pentru fizică pe anul 2016. El a fost câştigat de cercetătorii David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz.
Cercetătorii David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz au câştigat premiul Nobel pentru fizică pe 2016 pentru ”descoperirile teoretice în domeniul tranziţiilor de fază şi fazelor topologice ale materiei”, a anunţat, marţi, Academia Regală Suedeză de Ştiinţe, scrie News.ro.
Numele laureaţilor din acest an, originari din Marea Britanie, au fost anunţate într-o conferinţă de presă de Göran K. Hansson, secretarul permanent al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.
Premiul Nobel pentru fizică pe 2016 a fost împărţit astfel: jumătate pentru David J. Thouless şi jumătate pentru F. Duncan M. Haldane şi J. Michael Kosterlitz. Cei trei savanţi britanici au fost premiaţi pentru descoperirile lor din domeniul ”tranziţiilor de fază şi fazelor topologice ale materiei”.
Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit cercetătorilor Takaaki Kajita (Japonia) şi Arthur B. McDonald (Canada), care au demonstrat că particulele neutrino nu sunt lipsite de masă.
Sezonul premiilor Nobel din 2016 a debutat luni, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, ce a fost acordat cercetătorului japonez Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismelor autofage.
În mod traditional, premiul Nobel pentru literatură va fi decernat la o dată ce este comunicată cu doar câteva zile înainte de anunţul oficial. De regulă, acest premiu este anunţat într-o zi de joi. În 2016, Nobelul pentru literatură ar putea fi atribuit pe 6 sau 13 octombrie.
Premiul Nobel pentru pace, singurul care este atribuit de Norvegia, va fi anunţat vineri, 7 octombrie.
Luni, 10 octombrie, va fi atribuit premiul Nobel pentru economie.
Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 832.000 de euro).
Ceremoniile oficiale de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului acestor distincţii, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel (21 octombrie 1833 – 10 decembrie 1896).