Românii nu au încredere în Ministerul Sănătății și spitale!
Aproape jumătate dintre români (43%) nu au încredere în Ministerul Sănătății, 33% în Casa Națională de Asigurări de Sănătate și 31% în spitale, relevă un studiu prezentat marți la lansarea Campaniei „Votez pentru Sănătate”, care a evidențiat percepțiile și așteptările românilor cu privire la sistemul de sănătate, studiu realizat de Local American Working Group, în colaborare cu GfK, în iunie 2016.
Potrivit aceluiași studiu, 45% dintre români au indicat că cele mai grave trei probleme ale sistemului de sănătate sunt personalul medical insuficient, administrarea ineficientă a bugetului și lipsa accesului la medicamente de ultimă generație.
De asemenea, 18% dintre respondenți au declarat că au fost umiliți atunci când au fost nevoiți să interacționeze cu serviciile medicale oferite de spitalele românești.
La nivel statistic, România se situează pe poziții codașe ale clasamentelor europene cu privire la indicatorii de sănătate, cu aproape jumătate de decese evitabile în sistemul de sănătate, o mortalitate generală cu 25% peste media europeană sau cu o rată a mortalității infantile de 2,5 ori mai mare decât media europeană.
Aceeași sursă arată că 81% dintre români consideră că este esențial să aibă acces la medicamente de ultimă generație, mai ales atunci când se confruntă cu afecțiuni severe, iar 64% spun că au fost în situația sau cunosc persoane care nu și-au găsit medicamentele în farmacii.
Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), a motivat de ce el, ca pacient și ca cetățean, votează pentru sănătate.