Ministerul Sănătății, despre managerii de spital
Ministerul Sănătăţii lucrează la mai multe ordine de ministru, dar şi la o Ordonanţă de Urgenţă în care se va preciza clar cine poate candida pentru postul de manager de spital şi ce va trebuie să facă un manager de spital.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că în acest moment, la toate spitalele mari din Bucureşti, dacă ar vrea să aducă un manager al unui spital mare din Europa, nu ar putea face acest lucru deoarece nu îndeplineşte condiţiile legii.
„Legea noastră spune că trebuie să fie medic primar sau cadru universitar ca să fie manager. Lucru pe care eu nu-l pot întelege. Managerul trebuie să fie manager. El trebuie să se asigure că medicii şi personalul din spital au resurse pentru a oferi servicii de calitate. Vom avea în acest sens o schimbare de paradigmă. Vom avea o ordonanţă de urgenţă şi vom avea o serie de opt acte normative de ordin de ministru care să schimbe modul în care managerii de spital sunt selectaţi”, a afirmat Voiculescu.
În ceea ce priveşte economiile din sănătate, ministrul a spus că acestea se pot face prin achiziţiile centralizate.
„Achiziţiile centralizate de medicamente oncologice sau achiziţiile centralizate de medicamente antibiotice. Este ceea ce am început de şase luni şi ceea ce o să lăsăm în urmă. Procese de achiziţii centralizate pentru ambele tipuri de medicamente. Sumele sunt de câteva sute de milioane de lei. Este lesne de înteles că una este ca fiecare spital să-şi cumpere mediamente pentru el, şi alta este să existe un acord cadru la nivel naţional”, a completat Voiculescu.
Acesta a precizat că vineri după-amiază va primi o vizită a omologului său din Bulgaria tocmai pentru a încheia un acord pentru achiziţia de medicamente inovative. „Un acord care o să ne asigure ca atunci când rămânem fără un medicament putem cere ajutorul vecinului nostru. Este esenţial ca medicamentele care lipsesc să ajungă la pacient atât de repede cât se poate. Câteodată cu toate procedurile pe care le avem pentru importul unei cantităţi mari de medicamente durează mai mult decât este acceptat”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Guvernul a aprobat, miercuri, prin Memorandum, negocierea şi semnarea unui acord de cooperare cu Bulgaria, al cărui cadru va asigura accesul pacienţilor la medicamente, astfel încât pacienţi din ambele ţări să poată beneficia rapid de medicamentele care lipsesc, din diferite motive, dintr-o ţară, dar se găsesc în cealaltă, cele două state urmând, de asemenea, să încheie acorduri comune cu producătorii în vederea obţinerii unor reduceri de preţ.