Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România
În 16 noiembrie este Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, sărbătorită cu scopul de a promova elementele noastre de patrimoniu mondial şi de a evidenţia necesitatea protejării şi conservării acestora. România are şapte situri, din care şase culturale, înscrise pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO şi patru elemente pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
Prin declararea la nivel naţional a Zilei Patrimoniului Mondial se promovează elementele noastre de patrimoniu mondial, pentru o mai bună cunoaştere a acestora şi a locului pe care cultura română îl ocupă în cadrul valorilor culturale internaţionale. De asemenea, se evidenţiază necesitatea protejării și conservării acestora, oferindu-se, în acelaşi timp, şi un plus de imagine la nivel internațional.
România are 7 poziţii şi 31 de monumente istorice şi naturale, precum şi 15 candidaturi pe Lista Patrimoniului Mondial, ceea ce ne plasează pe locul 42 din 122 de ţări.
Siturile din Romania înscrise pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO sunt: opt Biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993), şase Fortăreţele dacice din Munţii Orăştie (1999), Oraşul Vechi din Sighişoara (1999), Mănăstirea Hurezi (1993), şapte Aşezări săteşti cu biserici fortificate din Transilvania (1993), ansamblul a opt Biserici de lemn din Maramureş (1999) şi un sit natural, respectiv Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (1991).
De asemenea, Romania are înscrise patru elemente în Lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO: Ritualul Căluşului (inclus la 25 noiembrie 2005), Doina (2 octombrie 2009), Ceramica de Horezu (3-7 decembrie 2012), Colindatul de ceată bărbătească (împreună cu Republica Moldova, inclus la 3-7 decembrie 2013).
Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România marchează data de 16 noiembrie 1972, când în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinței generale UNESCO de la Paris, statele membre au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural.