Regenerarea pădurilor-prioritate zero pentru Regia Națională a Pădurilor-ROMSILVA
Cotidianul online ”Cronica Română” publică un amplu interviu cu ing. Liviu Pavel, director al Departamentului Regenerare – Dezvoltare, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA. Acesta vorbește, printre altele, despre prioritățile Departamentului pe care îl conduce, despre pariul uriaș (câștigat an de an de miile de angajați ai Romsilva) ce vizează regenerarea pădurilor și reîmpădurirea terenurilor degradate, despre pepinierele silvice, și nu în ultimul rând despre proiectele aflate în derulare.
Domnule director Liviu Pavel spuneți-ne, în primul rând, câteva cuvinte despre dumneavoastră, despre activitatea dumneavoastră profesională…
Am început să practic meseria de inginer silvic din 1991, după terminarea Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității ”Transilvania” din Brașov, la Ocolul Silvic Snagov, lângă București. În anul 1994 am fost numit șeful Ocolului Silvic București, unde am activat până în 2003, când am venit la R.N.P. – Romsilva, în funcția de șef al Serviciului Regenerarea pădurilor, și am activat până în 2010, de când ocup funcția de director al Departamentului Împăduriri – Dezvoltare. Am peste 25 de ani de când lucrez, cu mândrie pot spune, în Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA.
Sunteți de mai bine de șase ani director al Departamentului Împăduriri – Dezvoltare. Care sunt pârghiile de acțiune și prioritățile acestui Departament?
Departamentul Împăduriri – Dezvoltare se numește din acest an Departamentul Regenerare – Dezvoltare, dar structura a rămas aceeași și mă refer aici la partea de regenerare a pădurilor, partea de investiții, partea de achiziții. În noua organigramă am în coordonare și serviciul de informatică. Acest departament are în responsabilitate dezvoltarea Regiei, capitolul prioritar fiind, pentru mine, regenerarea pădurilor (partea de regenerări naturale, împăduriri,de terenuri degradate etc.). După ce am venit în centrala Regiei de la Ocolul Silvic București, m-am ocupat doar de regenerarea pădurilor, lucru pe care, de altfel, l-am făcut și la ocol. Vorbim de 22.198 hectare de terenuri degradate preluate începând din anul 1999 despre care, în acest an putem spune că mai sunt în lucru doar circa 400 de hectare. La anul vom închide capitolul terenurilor degradate preluate în numele statului de la Agenția Domeniilor Statului (90 %) și transformate în pădure.
Care sunt cele mai importante proiecte derulate în timpul mandatului dumneavoastră și care sunt, până la urmă, principalele realizări?
Prioritatea zero pentru Departamentul pe care îl conduc, ca și pentru R.N.P.- ROMSILVA, este regenerarea pădurilor. Regenerarea pe cale naturală a pădurilor este, de asemenea, prioritatea noastră. La această oră avem circa 61 % regenerări naturale, adică din sămânță, din ceea ce se instalează în mod natural, fără a interveni cu puieți. Pe restul suprafeței, de 39 %, din programul anual, plantăm puieți din pepinierele noastre. Anual regenerăm pădurea pe 15.000 de hectare, din care tindem spre 65 – 70 % regenerări naturale.
Principala sursă de finanțare a lucrărilor de regenerare a pădurilor este fondul de conservare și regenerare a pădurilor, care asigură peste 95 % din necesarul de fonduri pentru această categorie importantă de lucrări.
Pe partea de dezvoltare avem mai multe surse de investiții: alocații bugetare, circa 24 mil. lei, fondul de accesibilizare a pădurilor -100 mil. lei, surse proprii pentru investiții – 88 mil. lei, fond de ameliorare – 2 mil. lei, pe care trebuie să le folosim la maximum.
Haideți să vorbim puțin și despre neajunsuri, despre problemele cu care vă confruntați…..
Aș vrea să fac aici o mențiune, și anume că bugetul de stat, din punctul meu de vedere, trebuie să asigure finanțare mai consistentă refacerii drumurilor forestiere afectate de calamități și lucrărilor de corectare a torenților. Menționez că alocările destinate lucrărilor de corectare a torenților din ultimii ani, au fost extrem de scăzute, insuficiente.
Concret, domnule director Pavel, ce înseamnă pe înțelesul tuturor, regenerarea pădurilor și despre ce suprafețe vorbim în privința regenerărilor pădurilor și a reîmpăduririlor?
În ultimii trei ani, suprafața medie pe care executăm lucrări de regenerare a pădurilor este de 15.000 de hectare. Dacă ne referim strict la programul de regenerare a pădurilor din anul 2016, aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 2/2016, acesta prevede realizarea de lucrări de regenerare a pădurilor pe suprafața de 14.570 ha: 8.640 ha (59,30%) prin regenerări naturale și 5.930 ha (40,70 %) prin regenerări artificiale. În privința lucrărilor de completări curente în plantații, suprafața totală programată pentru acest an este de 2.525 ha, iar lucrările de refacere a plantațiilor afectate de calamități se vor efectua pe suprafața de 576 ha.
În campania de împăduriri din primăvara anului 2016 s-a parcurs cu lucrări de regenerare suprafața de 11.582 ha (79,5% din programul anual), din care: regenerări naturale – 7.418 ha, iar regenerări artificiale – 4.164 ha. Astfel, programul campaniei de regenerări naturale, programate pe 6.509 ha, a fost depășit cu 403 ha. Pe de altă parte, programul lucrărilor de completări, de 2.302 ha, a fost realizat integral efectuându-se lucrări pe 2.337 ha (101,5 %). Lucrări de refaceri s-au executat pe 318 ha.
În campania de primăvară a anului 2016, pentru lucrările de regenerare a pădurilor realizate în fond forestier proprietate publică a statului, s-au utilizat 28,7 milioane puieți forestieri. Valoarea lucrărilor de regenerare realizate în primul semestru al anului în fondul forestier proprietate publică a statului este de 56,4 milioane de lei, din care 0,7 milioane lei reprezintă valoarea lucrărilor executate în terenuri degradate preluate, care sunt finanțate din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică.
În vederea realizării integrale la nivelul ROMSILVA a programului de regenerare a pădurilor aprobat pentru anul 2016, este necesar ca în această toamnă să mai fie parcursă cu lucrări de regenerare o suprafață de 2.988 ha, din care: 1222 ha regenerări naturale și 1766 ha regenerări artificiale, ținând cont de depășirile înregistrate în campania de primăvară. Însă, pentru ca fiecare direcție silvică să realizeze integral programul stabilit în anul 2016, programul de regenerare a pădurilor al campaniei din toamna 2016 prevede parcurgerea cu lucrări a suprafeței de 3456 ha astfel: 1.471 ha regenerări naturale și 1.985 ha împăduriri. De asemenea, sunt prevăzute a se realiza 211 ha completări curente în plantații și 258 ha lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități.
V-am prezentat în cifre această situație pentru a arăta, până la urmă, volumul uriaș de muncă al angajaților R.N.P. – ROMSILVA, în această activitate. Pe de altă parte, exploatarea pădurilor, nu mă refer aici la tăierile rase, ci la cele cu regenerare sub masiv, care se fac în cicluri de 15 – 20 ani, și mă refer în mod deosebit la tratamentul tăierilor progresive, care asigură regenerarea naturală fără ca noi să mai intervenim cu plantații și puieți. În rest, intervenim cu puieți unde este nevoie, mai ales în Lunca și Delta Dunării, unde sunt lucrări foarte costisitoare pentru că vorbim de plopi autohtoni, euroamericani și salcie selecționată, unde se aplică altă tehnologie de înlocuire a arboretului matern. Vorbesc aici despre tăiere pe parchete de maximum trei hectare, de pregătirea terenului și a solului cu utilaje grele, de executarea de gropi de 60 X 60 cm și nu în ultimul rând puieți de talie mijlocie și sade produse în pepinieră.
Ce rol joacă pepinierele silvice și despre ce producție anuală de puieți vorbim?
Avem 1750 hectare de pepineră, sunt aproximativ 1226 de pepiniere în toate județele. Vorbim de opt pepiniere mari, centrale, dar și multe alte pepiniere mai mici, care aparțin ocoalelor silvice și chiar pepiniere cantonale, unde pădurarul produce puieți forestieri pe suprafață mică: un ar, doi, trei.
Un proiect mare în privința pepinierelor se referă la faptul că în anul următor încercăm să producem puieții forestieri în sistem intensiv, având în vedere problemele pe care le întâmpinăm cu forța de muncă, atât cu cea calificată, cât și cu cea necalificată. Încercăm să facem o pepinieră modernă, cu operații automatizate în proporție de peste 90 %, undeva în centrul țării care să asigure 40 – 50 % din puieții necesari pentru ROMSILVA și nu numai. Producem anual peste 60 milioane puieți forestieri. Producem, de asemenea puieți ornamentali în cantități mari. Din păcate concurența este mare dacă ne referim la ce se aduce din Ungaria, din Olanda, dar noi ne menținem trendul pentru că puieții noștri ornamentali sunt adaptați condițiilor locale de climă. Multă lume cumpără de la noi pentru că raportul calitate/preț este bun. Producem în pepiniere și pomi de Crăciun, arbori și arbuști ornamentali și fructiferi, încercăm, cum se spune, să fim prezenți pe piață.
Despre ce proiecte vorbim în următorii ani?
Dezvoltarea Regiei în conformitate cu ultimele prevederi privind Regulamentul de vânzare a masei lemnoasă, se va îndrepta, din ce în ce mai mult către materiale lemnoase fasonate. O să vindem o cantitate din ce în ce mai mică de masă lemnoasă pe picior. Trebuie să înființăm, la fiecare ocol silvic, cel puțin câte un depozit specializat pentru materiale lemnoase. Asta înseamnă cel puțin 314 depozite. La ora actuală, numărul depozitelor este insuficient, realizarea acestora reprezintă o altă prioritate a regiei. De asemenea, sistemul informatic trebuie modernizat pentru că la acest capitol este loc pentru a progresa. Retehnologizarea joacă un rol important și chiar în această perioadă căutăm soluții pentru reîmprospătarea parcului de utilaje, atât pentru exploatare cât și pentru parcul auto. În conformitate cu profilul muncii noastre trebuie să fim prezenți mult timp pe teren, iar pentru asta este necesar să ne creăm logistica necesară. Extrem de importantă este și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul silvic de teren, cu deosebire a celui ce lucrează și locuiește în zone izolate.
Prin urmare, Departamentul are în responsabilitate activități complexe, și trebuie să asigure pârghiile dezvoltării pentru Regie, în ansamblul ei.
Un interviu realizat de Iulian Badea