Romsilva, programe ambițioase de investiții în 2017!
Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva va investi anul viitor într-o „fabrică” de puieți forestieri bazată pe ultima tehnologie existentă pe piață, care va putea produce aproape aproape jumătate – circa 19 milioane de bucăți – din necesarul de rășinoase, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al RNP – Romsilva, Ciprian Pahonțu.
„Ne dorim promovarea unei capacități moderne de producție a puieților forestieri în spații protejate. Practic, vom face ceea ce face toată lumea în Europa. Aș spune că este vorba de o ‘fabrică’ de puieți forestieri bazată pe ultima tehnologie existentă la această dată pe piață și care are avantaje multiple, atât pe partea de producere, cât și de plantare. Nu o să mai umblăm cu cazmaua, cu gropile; vor fi niște plantatoare speciale, cu productivități ridicate, mai ales că și partea de resurse umane se diminuează de la an la an”, a precizat șeful Romsilva.
Acesta susține că, deocamdată, a fost stabilit locul unde se vor produce puieții forestieri, fără a preciza însă la cât se vor ridica investițiile necesare pentru această capacitate de producție.
„Încă nu avem costurile finale pentru această investiție, dar, deocamdată, am stabilit o locație în județul Bistrița-Năsăud, iar capacitatea de producție, numai la această făbricuță, va fi de 19 milioane de puieți. Ea va produce numai rășinoase, în jur de 40-45% din necesar”, a subliniat Pahonțu.
Pentru 2017, Romsilva are programate investiții de 90 de milioane de lei din fonduri proprii și de peste 100 de milioane de lei din fondul de accesibilizare, o bună parte din acești bani fiind orientați către modernizare și creșterea eficienței lucrărilor silvice.
„Anul acesta avem prevăzute investiții de 88,5 milioane de lei din fonduri proprii și alte 100 de milioane de lei din fondul de accesibilizare, iar programul se va realiza în proporție de peste 80%. Anul viitor, sumele prevăzute pentru investiții sunt și mai mari, de 90 de milioane de lei din fonduri proprii și încă 100 de milioane de lei din același fondul de accesibilizare și se vor duce pe partea de dotări și modernizare. De fapt, chiar aceasta ne dorim: o modernizare a tot ceea cea ce înseamnă management silvic, dar și creșterea eficienței lucrărilor silvice. Evident că prioritatea noastră este managementul durabil al pădurilor proprietății statului, dar nu neglijăm și ceea ce înseamnă parteneriate cu proprietarii privați de păduri”, a precizat Pahonțu.
Acesta a subliniat că, anul viitor, Regia va derula mai multe programe ambițioase pentru creșterea transparenței Romsilva, mai ales pe partea de educație forestieră și pe cea de comunicare, „pe care o considerăm foarte importantă deoarece vrem să spunem mai răspicat ce facem și cum facem”.
Romsilva estimează pentru anul 2016 o creștere a cifrei de afaceri cu aproape 7% și a profitului brut cu aproape 25%, comparativ cu anul precedent. Numai în primele 10 luni ale anului, Romsilva a consemnat o cifră de afaceri de 1,439 miliarde de lei și un profit brut de 296 de milioane de lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost raportate afaceri de 1,342 miliarde de lei și un profit brut de 238 de milioane de lei.
Potrivit datelor Romsilva, cele mai mari venituri sunt obținute din vânzarea de masă lemnoasă, circa 87%, iar 5% din serviciile silvice. Veniturile regiei sunt rotunjite și din vânzarea de fructe de pădure, care reprezintă în structură 0,8%, din cele ale produselor piscicole — 0,7%, din activitatea de creștere a cabalinelor — 0,4%, din produse vânătorești — 0,3%, precum și din valorificarea altor produse nelemnoase — 0,2%.
Pe de altă parte, RNP — Romsilva susține an de an din fondurile proprii două activități importante, respectiv administrarea a 22 de parcuri naționale și naturale și resursa genetică cabalină a României, care sunt mai mult generatoare de costuri decât de profit.
„Este o onoare pentru noi că manageriem 22 de parcuri naționale și naturale, dar și resursa genetică cabalină a României. Aceste două activități sunt într-adevăr centre de costuri, dar nici nu au cum să fie pe profit. La ora actuală, putem număra pe degete parcurile naționale profitabile de pe mapamond, pentru că ele sunt finanțate de comunități sau de stat. În afară de faptul că finanțăm activitatea curentă cu 4,5 milioane de euro la parcuri, mai finanțăm de asemenea și derularea de proiecte. În perioada de programare trecută am susținut implementarea de proiecte și ne propunem ca, începând cu 2017, să aplicăm din nou pentru îmbunătățirea administrării parcurilor. Este o activitate pe care o considerăm frumoasă și pe care o vom dezvolta în perioada următoare, mai ales pe partea de infrastructură și cea de conștientizare”, a subliniat reprezentantul regiei.
În ceea ce privește activitatea derulată pentru administrarea resurselor de cabaline, Pahonțu a precizat că obținerea personalității juridice pentru această direcție ar ajuta foarte mult la dezvoltarea acestei activități. El a adăugat că în acest sens există un proiect de lege pe care speră ca noul Parlament să îl și aprobe.
„Ne-ar ajuta foarte mult să avem personalitate juridică pentru Direcția Cai de Rasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, avem 9.000 de hectare de teren agricol pentru asigurarea hranei cabalinelor, dar, din păcate, nu putem beneficia de nicio subvenție pe suprafață de la APIA, deoarece activitatea RNP nu este preponderent pe agricultură și atunci nu putem primi subvenții. Este unul dintre aspecte. De asemenea, ne-ar mai da posibilitatea să intram în diverse proiecte și competiții ecvestre, pentru că, neavând suficienți bani, nu putem promova cabalinele de valoare. Obținerea personalității juridice ar da posibilitatea să dezvoltăm această activitate și să luăm acea subvenție de la APIA, mai ales că pe piața agricolă suntem dezavantajați față de concurență. În acest sens, este un proiect de lege la Guvern, care va merge către aprobare și să sperăm că noul Parlament îi va da curs”, a mai spus directorul general al regiei.
De asemenea, șeful Romsilva susține că, la ora actuală, pentru a putea performa, este necesară modernizarea structurii silvice, atât pe partea tehnică, dar și pe cea a resursei umane.
„Ceea ce văd eu la momentul actual este o necesitate de modernizare, atât pe partea tehnică, economică, IT — o componentă lăsată atât de mult în urmă la o regie atât de mare ca Romsilva — cât și pe componenta de resursă umană. Am pornit un proiect destul de important vizavi de evaluarea, calificarea și specializarea resursei umane. Am demarat în semestrul I la nivel central tot ceea ce înseamnă evaluarea personalului de conducere, cu soluțiile de urmat pentru cei care sunt în managementul Romsilva, astfel încât să putem să performăm. Acest program va continua în 2017 la nivelul tuturor conducerilor direcțiilor silvice, dar se va extinde în timp la tot personalul Romsilva”, a adăugat Pahonțu.
În prezent, Regia are un număr destul de ridicat de angajați, circa 16.500, dar comparabil cu ceea ce se întâmplă în administrații similare din Europa, cum ar fi cea din Polonia.
„Într-adevăr sunt și state care au mai puțini angajați în administrațiile silvice, dar care nu au problema pazei pădurilor în sens patrimonial. La ora actuală, România este singura țară din Uniunea Europeană în care pădurarul are răspundere patrimonială asupra pădurii pe care o gestionează. Cred că sunt necesare măsuri de îmbunătățire”, a subliniat șeful Administrației silvice.
RNP — Romsilva administrează 3,154 milioane de hectare de fond forestier proprietate de stat, asigură servicii publice și administrează alte un milion de hectare de pădure privată. Regia deține administrarea a 22 de parcuri naturale și naționale, o direcție pentru caii de rasă și o structură dedicată Muzeului Cinegetic al Carpaților Posada.