Cartea „Mein Kampf”, vânzări record în Germania

Ediția comentată a cărții „Mein Kampf” a lui Adolf Hitler, titlu publicat în Germania în ianuarie 2016 pentru prima dată după 1945, s-a impus ca un succes în librării cu nu mai puțin de 85.000 de exemplare vândute, a anunțat marți editura.

Institutul de istorie contemporană (IfZ) din Munchen, a tipărit inițial 4.000 de exemplare, după care a sporit numărul cărților tipărite de încă cinci ori.

Textul original al lui Hitler a fost însoțit de 3.500 de note explicative pentru a evita utilizarea sa în scopuri propagandistice, dar criticii și-au exprimat oricum îngrijorarea privind publicarea cărții în două tomuri care totalizează circa 2.000 de pagini.

„S-a adeverit că teama că publicarea acestei cărți permite promovarea ideologiei lui Hitler a fost nefondată”, și-a exprimat satisfacția într-un comunicat directorul IfZ, Andreas Wirsching. Potrivit datelor adunate de Institut, cumpărătorii acestei ediții noi sunt în principal „consumatori interesați de istorie și politică, dar și profesioniști din învățământ”.

 „Dezbaterea privind viziunea asupra lumii a lui Hitler și abordarea sa de către propagandă a permis tratarea unor cauze și consecințe ale ideologiilor totalitare într-o epocă în care autoritarismul și ideile extremei drepte câștigă teren”, a adăugat el. Germania, pe fondul afluxului de peste un milion de migranți din 2015 și a atentatelor islamiștilor, se confruntă cu un avânt fără precedent după cel de Al Doilea Război Mondial al unui partid populist de dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD).

Drepturile pentru singura carte scrisă vreodată de dictatorul nazist, în 1924 și 1925 — în timp ce ispășea în închisoare o pedeapsă pentru un puci eșuat, au intrat la 1 ianuarie 2016 în domeniul public, după ce au fost deținute din 1945 de landul Bavaria.

Tocmai în contextul acestei expirări a drepturilor landului Bavaria a fost lansată noua ediție a „Mein Kampf”.

De la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, Bavaria s-a opus reeditării „Mein Kampf”, chiar dacă opera nu a fost interzisă ca atare. Astfel, exemplare din edițiile originale pot fi cumpărate în continuare de la anumiți anticari sau de pe internet. Autoritățile germane vor totuși să poată în continuare să-i acționeze în justiție pe cei care ar încerca să editeze manifestul fără comentarii.

Cartea detaliază ura față de evrei a autorului său care va duce la Holocaust și militează pentru extinderea „spațiului vital” al germanilor (Lebensraum) prin cucerirea de noi teritorii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.