Numărul transplanturilor medulare, în creștere

Peste 230 de transplanturi de celule stem hematopoietice au fost realizate la nivel naţional în 2015, cele mai multe dintre aceste proceduri fiind realizate pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice.

Numărul transplanturilor medulare este în creştere, în ultimii ani, dar încă redus comparativ cu Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie sau Polonia, a declarat Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular pentru News.ro.

Aproximativ trei din 100.000 de oameni au nevoie, anual, de transplant medular cu celule stem hematopoietice, fiind vorba de pacienţi diagnosticaţi cu boli hematologice şi oncologice grave, aşa cum este leucemia, de exemplu, şi pentru care transplantul de măduvă poate însemna o mare şansă de vindecare, a precizat Alina Tănase.

Potrivit medicului Alina Tănase, în România, în 2015, erau realizate 237 de transplanturi de celule stem hematopoietice, cele mai multe dintre aceste proceduri fiind realizate pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice.

„Numărul acestor proceduri este în creştere, în ultimii ani, ţara noastră aflându-se în topul statelor cu cele mai mari salturi în privinţa transplanturilor medulare realizate, însă per total, activitatea de transplant rămâne redusă comparativ cu ţări precum Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie sau Polonia. Astfel, pentru sprijinirea transplantului medular în România a fost înfiinţată Societatea Română de Transplant Medular. Dezvoltarea activităţii de transplant medular în bolile hematologice şi nehematologice, în sistemul de sănătate românesc, este unul dintre obiectivele prioritare stabilite la fondarea organizaţiei. În acest sens, Societatea urmăreşte realizarea şi coordonarea cercetării ştiinţifice în această ramură medicală, la nivel naţional, formarea profesională continuă, precum şi asigurarea activităţii de supervizare pentru tehnicile de transplant medular şi de celule stem”, a adăugat preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular.

Odată înfiinţată Societatea Română de Transplant Medular, la sfârşitul lui 2016, medicii îşi propun să-i ajute pe bolnavii care au nevoie de acest tip de transplant.

„Societatea vizează stabilirea de parteneriate cu organizaţiile şi instituţiile naţionale şi internaţionale active în această zonă medicală, pentru a aduce la cunoştinţa medicilor români progresele din domeniu. Ne bazăm pe o colaborare fructuoasă cu autorităţile din sistemul de sănătate în demararea unor strategii şi programe naţionale de sprijinire a activităţilor de transplant medular”, a explicat preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular.

În România, activitatea de transplant medular este concentrată momentan în patru centre: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş  şi Spitalul Clinic Colţea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.