Dosare ale Curții de Conturi despre rectificările pe 2016
Verificările efectuate de experții Curții de Conturi în legătură cu rectificările bugetare din 2016 au avut ca rezultat 20 de dosare, toate documentele fiind analizate în prezent în comisia constituită la nivelul Parlamentului, a declarat, vineri seară, la TVR, președintele instituției, Nicolae Văcăroiu.
Acesta a subliniat că nu au fost găsite fraude, în sensul că banii „s-au băgat în buzunar”.
„Din punct de vedere al Curții de Conturi s-a clarificat tot. Sunt peste 20 de dosare. Noi nu lucrăm la întâmplare. Avem specialiști buni, auditori cu o pregătire deosebită. 20 de dosare sunt rezultatul verificărilor făcute. Am primit sarcina să facem verificări pe ordonatorii principali de credite, pe ministere. Analiza este mult mai amplă. Constatările noastre au scos în evidență, spre exemplu, faptul că prin rectificările acestea s-au luat în calcul o serie de prognoze optimiste în ceea ce privește exercițiul bugetar 2016 și, pe baza acestora, la final de an, s-au tras niște polițe, în sensul că surse financiare suplimentare de circa 12-13 miliarde lei au fost date în teritoriu pentru a realiza o serie de obiective și sarcini. Problema este rezultatul final, în sensul că față de un deficit bugetar, să spunem, la sfârșitul lui noiembrie, de 0,8% din PIB, datorită sumelor date, de regulă la sfârșitul lui noiembrie-decembrie, deficitul s-a dus la 1,6% din PIB”, a explicat Văcăroiu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, problema este dacă aceste sume date în teritoriu au fost folosite eficient.
„Problema care se pune apropo de aceste verificări, care continuă, este dacă sumele date în teritoriu, fie la unități administrativ teritoriale, fie la ministere, au avut eficiență, au fost cu adevărat în scop. Noi verificăm rezultatele din punct de vedere al eficienței, economicității și eficacității. Aceste analize s-au făcut pe fiecare minister și au fost transmise. Ne-am îndeplinit obligația”, a spus președintele Curții de Conturi.
El a precizat că, în prezent, Comisia constituită la nivelul Parlamentului analizează toate documentele Curții și face și propria anchetă și probabil n-au ajuns la concluzia finală.