Bancherii vor apela în viitor la inteligența artificială

Trei sferturi dintre bancherii intervievați de firma de consultanță Accenture estimează că în următorii trei ani inteligența artificială (AI) va deveni principala modalitate prin care băncile vor interacționa cu clienții lor, informează Reuters.

Potrivit unui raport publicat marți de Accenture, patru din cinci bancheri cred că inteligența artificială (AI) va revoluționa modul în care băncile strâng informații precum și cel în care vor interacționa cu clienții lor.

Inteligența artificială, tehnologia care stă la baza autovehiculelor autonome, dronelor și programelor software de recunoaștere vocală, este văzută de industria financiară ca o tehnologie vitală, care împreună cu alte inovații de tip ‘fintech’, cum este cazul blockchain, vor schimba imaginea industriei bancare în următorii ani.

Peste trei sferturi din cei care au participat la sondajul Accenture cred că inteligența artificială va permite o interfață mai simplă cu utilizatorul, ceea ce va ajuta băncile să ofere clienților o experiență mai apropiată de cea a relației cu o persoană umană.

„Paradoxul este că oamenii cred că tehnologia va face industria bancară să devină din ce în ce mai automatizată și din ce în ce mai puțin personalizată, dar ceea ce am văzut până acum este că tehnologia va ajuta ca industria bancară să devină mult mai personalizată. În multe aspecte, va readuce în industria bancară aceeași senzație pe care oamenii o aveau în perioada în care erau mai multe interacțiuni umane”, a declarat Alan McIntyre, co-autorul raportului Accenture.

Principalul motiv pentru folosirea interfețelor de tip AI cu utilizatorii, evidențiat de 60% din bancherii intervievați, este strângerea de date. Pe de altă parte, îngrijorările legate de caracterul privat al datelor sunt menționate drept principala provocare, iar o altă problemă evidențiată de unul din trei intervievați este faptul că utilizatorii preferă deseori interacțiunile umane. Sondajul a mai descoperit că deși numărul interacțiunilor umane la oficiile bancare sau la telefon este în scădere și va continua pe această tendință, calitatea și importanța contactului uman va crește.

„Bancherii vor avea acces la informații mai bune iar aceasta le va permite să înțeleagă mai bine care sunt nevoile tale și ce sfat trebuie să vă ofere”, a spus McIntyre.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.