Vânzările de mașini electrice au „explodat” în 2017
Românii sunt din ce în ce mai interesaţi de maşinile electrice. În primul trimestru vânzările s-au triplat faţă de anul trecut. Bucureştiul ar putea fi primul oraş din ţară cu staţii de încărcare a maşinilor ecologice, înfiinţate cu bani de la buget. Statul încurajează acest segment de piaţă şi prin bonusul generos oferit prin programul Rabla. Totuşi, suntem departe de succesul pe care aceste maşini îl au în alte ţări europene.
Tot mai căutate în Europa pentru că nu poluează, maşinile electrice sunt o raritate în România.
Preţul piperat şi lipsa staţiilor de încărcare îi ţin departe pe şoferi de autoturismele ecologice.
Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „100 de km parcurşi cu o maşină electrică vă costă aproximativ un euro. De 8 ori mai puţin decât aţi plăti cu o maşină convenţională pentru benzină şi motorină„.
De anul acesta, şoferii care îşi cumpără o maşină electrică pot primi de la stat o primă de 10.000 de euro prin programul RABLA Plus.
Totodată, Ministerul Mediului ia în calcul să implementeze în Bucureşti un program pilot de înfiinţare a unor staţii de încărcare. Cele deja construite au fost iniţiative private.
În prezent, în Bucureşti sunt peste 20 de staţii de încărcare a maşinilor electrice. Cele mai multe le puteţi găsi în parcările supermarketurilor.
Sunt oraşe unde încep să apară staţii de încărcare finanţate de autorităţile locale. La Cluj tocmai au fost inaugurate 4.
În primele 3 luni ale anului, vânzările autoturismelor electrice s-au triplat faţă de aceeaşi perioada a lui 2016.
Totuşi, în România, ponderea maşinilor ecologice rămâne una extrem de scăzută: doar 1,7% din piaţa auto.