Românii și bulgarii, cele mai mici salarii din UE
Românii sunt, alături de bulgari, cei mai prost plătiţi angajaţi din Uniunea Europeană. Ne dezavantajează orice comparaţie, indiferent că luăm în calcul salariul minim sau salariul mediu, câştigul brut ori câştigul net. Iar prognozele economiştilor nu sunt deloc optimiste. Nici măcar în 2020 nu-i vom prinde din urmă pe vest-europeni. Ba mai mult, spun ei, România se îndreaptă spre o criză acută pe piaţa forţei de muncă.
Salariile românilor au rămas pe ultimele locuri în clasamentul european, în ciuda majorărilor repetate din ultimii 10 ani.
„În timp ce media europeană a salariului brut este de aproape 2.400 de euro, noi abia ne apropiem de 700 de euro. Doar bulgarii sunt în urma noastră, cu câştiguri de circa 500 de euro. Sunt state precum Luxemburg şi Danemarca unde salariul depăşeşte 4.000 de euro„.
După aderarea la Uniunea Europeană, cel mai rapid au avansat salariile din asigurări şi intermedieri financiare.
Au ţinut ritmul şi cele din IT şi telecom urmate, după cum arată o analiză KeysFin, de salariile din sectorul extractiv şi cel al furnizării de utilităţi.
La polul opus au fost angajaţii din agricultură, comerţ, HORECA şi sănătate, domenii în care salariul mediu este încă sub echivalentul a 350 de euro.
Comisia Naţională de Prognoză estimează că până în 2020 salariul mediu brut se va majora cu 850 de lei, ceea ce înseamnă că va ajunge la un nivel apropiat de 4.000 de lei. Nici peste 10 ani s-ar putea să nu avem salariile din vest, spun analiştii economici.
Nu avem salariile din vestul Europei, dar nici preţurile de acolo. Datele Eurostat arată că în Polonia şi România sunt cele mai ieftine alimente. Plătim 64% din preţurile medii europene pentru ceea ce mâncăm, în timp ce Danemarca, o campioană a salariilor, are preţurile cu 45% mai mari decât media.