Vrabia mălai visează. Tăriceanu se vede în finală cu Ponta!
Călin Popescu Tăriceanu, candidat independent la Preşedinţia României, declară, într-un interviu pentru Romaniatv.net, că, în primul tur al alegerilor, se axează pe lupta cu Klaus Iohannis, pe care vrea să îl învingă pentru a intra în turul al doilea cu Victor Ponta. Tăriceanu susţine că, în acest moment, scopul său este de a ajunge preşedinte, iar despre funcţia de prim-ministru,”se poate vorbi după alegeri”. Tăriceanu a exclus varianta intrării în PSD, dar consideră „improbabilă” şi întoarcerea în PNL. Pe de altă parte, Tăriceanu spune că aşteaptă cu mari emoţii cel de-al treilea copil: „Poate îl vom găsi sub bradul de Crăciun de la Cotroceni”. Se declară gurmand şi „expert în dulcețuri”.
Cât mizați să obțineți în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale?
Călin Popescu Tăriceanu: O să vă rog să întrebați sociologii. Ceea ce știu este că, în prezent, toate datele sunt de la doar 30% din populație. Aproape 70% din oameni refuză să răspundă la chestionare, puteți înteba orice sociolog care face sondaje. Oamenilor le este frică probabil să mai răspundă, deci nu știm de fapt cum vor vota. Eu nu sunt interesat de sondaje, ci de competiția politică reală. În prezent, mă axez pe lupta cu domnul Iohannis, care, în acest moment, nu mai este credibil ca om politic. Prin declarațiile inconsistente și inconsecvente pe care le oferă românilor interesați de bunul mers al acestei țări, domnul Iohannis reușește doar să se afunde. Nu cred că voi avea vreo problemă în a-l învinge pe acest mic Băsescu cu nume nemțesc. Lupta din primul tur se dă așadar între mine și candidatul ACL și am convingerea că îl voi învinge.
Dacă nu sunteți ales președinte, vă tentează funcția de prim-ministru?
În prezent, scopul meu este acela de a ajunge președinte. Toate resursele de care dispun sunt concentrate pe ajungerea în turul doi, unde îl voi avea adversar pe Victor Ponta. La cum arată situația în prezent, sunt singurul candidat care poate să îl învingă pe actualul premier, în turul doi. Cât despre funcția de prim-ministru, aceasta în prezent este ocupată de domnul Ponta. Despre orice altceva se poate vorbi după alegeri.
Dar dacă sunteți ales președinte, pe cine ați susține ca premier?
În prezent, conform prevederilor constituționale, președintele României nu poate decât să ia act de faptul că guvernul Ponta se bucură de susținerea majorității parlamentare. Prin urmare, până la următoarele alegeri legislative din 2016, președintele României nu dispune de mecanisme constituționale pentru a desemna un alt premier, desigur, cu excepția situației în care domnul Ponta demisionează sau guvernul dânsului cade în urma adoptării de către Parlament a unei moțiuni de cenzură. Chiar și după 2016, președintele României va fi obligat să respecte decizia populației exprimată prin vot și să desemneze un premier în acord cu rezultatele alegerilor parlamentare.
În interpretarea și aplicarea prevederilor constituționale, nu este loc de prietenii, înțelegeri sau cumetrii. Trebuie să nu uităm un lucru important: președintele se supune poporului, care este principalul decident într-o democrație. Adevărat, acești ultimi 10 ani nu ne-au demonstrat acest lucru, dar așa se va întâmpla de acum încolo.
Va fi PLR cooptat în Guvern? Ce funcții ați viza pentru membrii PLR in Executiv?
PLR este alcătuit, după cum bine știți, de acei oameni politici care înțeleg ce înseamnă adevăratul liberalism și care nu se lasă conduși de interese mărunte. Sunt oameni politici care au rămas fideli electoratului care a susținut USL în 2012 și care au votat pentru suspendarea și demiterea președintelui în același an. Spre deosebire de PNL, care s-a lăsat înghițit de un partid mai mic, aliat din umbră al președintelui Băsescu, membrii PLR nu s-au lăsat seduși de mirajul puterii, obținute prin tertipuri de mâna a doua. Membrii PLR cred în continuare în capacitatea liberalismului adevărat de a schimba această țară și de a-i oferi un viitor caracterizat de bunăstare și respect. În prezent, PLR este un susținător al actualei majorități parlamentare rezultată din alegerile legislative din 2012. Discuții privind intrarea la guvernare nu au avut loc până în prezent și nu este cazul să discutăm despre așa ceva în momentul de față, dar nu voi exclude o reconfigurare a guvernului după alegeri.
Care este prima decizie pe care ați lua-o ca președinte?
Nu există o primă decizie, tehnic vorbind. În primul rând, îmi voi defini aparatul de lucru, pentru că președinția este o instituție, un aparat complex cu care trebuie să lucrezi. Ai nevoie de o echipă puternică de specialiști în jurul tău. Ulterior, îmi voi pune programul politic în lucru. Cred însă că prima misiune este aceea de a pune bazele dialogului politic și social. De acolo va trebui să începem.
Ne putem permite o relație proastă cu Rusia? Ce ar însemna pentru România din punct de vedere economic, politic?
După cum se poate observa, relația pe care o avem în prezent cu Rusia este departe de fi considerată una bună. Este de-a dreptul îngrijorător faptul că acest stat continuă aceleași manevre meschine, care i-au caracterizat politica în perioada sovietică. Nu putem să rămânem indiferenți la acțiunile Rusiei din ultima vreme, în condițiile în care România este una dintre cele mai mari țări aflate la granița estică a NATO, iar ofensiva Rusiei privește direct această zonă. România trebuie să mențină o poziție fermă, de condamnare a acestor presiuni și acțiuni ce încalcă flagrant dreptul internațional. Alături de partenerii noștri din NATO și UE, trebuie să fim de partea dreptății, să oprim acest comportament inacceptabil, venit din partea unui stat care se dorește a fi portavocea regiunii la nivel internațional.
Ați accepta o ofertă de a vă înscrie în PSD în cazul în care vi s-ar propune?
Iau întrebarea dumneavoastră ca pe o glumă, care nici nu este reușită. Evident, este absurd. Provin dintr-o familie de liberali cu rădăcini adânc înfipte în această doctrină. În plus, nu consider că fac parte din acel gen de politicieni care „se dau după putere”, doar pentru a obține prestanță, „like”-uri sau voturi. Politica este o luptă pentru putere, dar chiar și această luptă trebuie să respecte câteva reguli. Una dintre reguli este aceea de a rămâne fidel celor care te-au ales și care și-au pus încrederea în tine. Nu am de gând să încalc această regulă, ca alți foști colegi liberali. Sunt acum și voi fi mereu liberal.
E posibilă în viitor întoarcerea dvs. în PNL?
PNL a abandonat în totalitate valorile liberalismului, valori pe baza cărora s-a fondat acest partid. În plus, este evident că membri PNL, cu Iohannis și Antonescu în frunte, s-au lăsat înghițiți și conduși de PD-L, un partid mai mic, mai slab ideologic, asta doar pentru a avea o șansă la viitoarele alegeri și a spăla ceva din rușinea cauzată de ruperea USL. Nu pot concepe cum un partid cu prestanță, cum era PNL-ul, s-a lăsat în acest joc al fumului și oglinzilor, propus de oameni ca Blaga sau Orban. PNL-ul pe care îl vedem astăzi propulsând un candidat cu puțină experiență, care se lasă vrăjit de promisiunile electorale ale PDL-ului și care va plăti scump aceste promisiuni, nu mai este partidul pe care l-am creat alături de seniorii și tinerii liberali entuziaști la începutul anilor ’90. În aceste condiții, este improbabil ca eu să mă mai întorc în PNL, aceasta pentru că PNL, de fapt, nu mai există. Simt mare mâhnire în acest sens. Vă spun acest lucru ca vechi liberal și membru fondator al PNL.
Către ce candidat ați dori să meargă voturile dvs. în turul al doilea, în cazul unei confruntări Klaus Iohannis – Victor Ponta?
Eu am încredere totală în electoratul român, în capacitatea sa de a evalua prestația candidaților la prezidențiale. Românii sunt capabili să realizeze ce înseamnă un candidat liberal autentic. Pornind de la exemplul negativ al președintelui Băsescu nu consider că trebuie să mai riscăm încă odată cu un personaj cu totul necredibil, precum Klaus Iohannis. Din acest motiv nu-l iau în calcul pe Iohannis deoarece nu cred că va ajunge în turul al doilea.
Dacă ați câștiga alegerile prezidențiale, care ar trebui să fie rolul Primei Doamne în opinia dvs.?
Prima Doamnă trebuie să fie discretă. Ea trebuie să reprezinte un sprijin moral pentru președintele țării. Nu trebuie să transformăm această funcție într-una executivă, ca înainte de 1989. Și cred că trebuie să fie rezistentă, să se poată adapta cu eleganță la programul încărcat al soțului său. Admir această capacitate, de care au dat dovadă toate Primele Doamne ale României de după 1990. Și exemplele pot continua, dacă ne uităm în exterior, unde Primele Doamne se bucură de respectul și admirația poporului, cu toate că apar rar în public, alături de soții lor. Doar dacă ne uităm la celelalte state din regiune, vedem același comportament, demn de urmat.
Veți fi din nou tătic. Aveți emoții? V-ați gândit la un nume pentru copil?
Da, bineînțeles, am emoții, ca orice părinte. Este un moment emoționant din viața oricărui om. Sperăm să fie sănătos și să îmi aducă tot atâtea bucurii câte mi-au adus și primii 2 băieți ai mei. Cât despre nume, un lucru este sigur. Va purta un nume de sfânt. Restul, se negociază, aproape la fiecare discuție. Încă nu am stabilit un câștigător al acestei bătălii interne. Va fi un început de mandat plin de emoții…pe 22 decembrie începe mandatul noului președinte, iar copilul va veni pe lume cam în aceeași perioadă. Poate îl vom găsi sub bradul de Crăciun de la Cotroceni.
Mai mergeți cu motocicleta? Ce alte hobby-uri aveți?
Nu, prefer să merg când și când cu o mașină de epocă, când mai am timp pilotez, mi-am luat brevet de pilot acum câțiva ani. Încerc să fac sport. Vreau să mă mențin sănătos și în putere, să pot să am în continuare grijă de familia mea tot mai numeroasă. Cât despre celelalte pasiuni, recunosc că îmi place să gătesc, când am timp. Sunt un gurmand, deci nu mă dau înlături de la a încerca noi rețete. Sunt un fan al dulciurilor. Sunt expert în dulcețuri. Din păcate, eu sunt principalul consumator, dar o mai ispitesc și pe soție și, câteodată, și pe copii.