Zilele Muzeului Țării Crișurilor
Zilele Muzeului Țării Crișurilor (MTC) din municipiul Oradea se desfășoară, în perioada 16 – 21 mai, sub genericul „Revenirea la normalitate”, motto ales, potrivit conducerii instituției de cultură, pentru a marca deschiderea parțială a noului sediu al muzeului.
‘Faptul că începem să activăm și în noul sediu este o clipă istorică pentru noi și mai mult decât atât, aceste zile ale muzeului sunt importante pentru faptul că promovăm niște direcții de evoluție a muzeului după ce vom prelua în totalitate noul sediu. Adică expoziții internaționale, lansări de carte și tot felul de activități care demonstrează, în opina noastră, că muzeul trebuie să fie un centru cultural științific viu’, a declarat marți, pentru Agerpres, Aurel Chiriac, directorul MTC, la deschiderea oficială a manifestării, aflată la ediția XXI.
Conform acestuia, printre evenimentele organizate sunt vernisajul, pe 18 mai, în cazul a cinci expoziții cu exponate din Moldova, Ungaria și din patrimoniul muzeului, precum și Noaptea Muzeelor, conducerea instituției promovând un concept nou, la nivel cultural european, și anume promovarea tuturor muzeelor orădene, inclusiv a colecțiilor particulare.
Deschiderea oficială a zilelor MTC a avut loc marți în sălile de artă ale Palatului baroc, unde mai funcționează muzeul, în chirie. După scurte discursuri ale oficialilor, a urmat lansarea anuarelor Crisia și Nymphaea și a mai multor cărți semnate de specialiști ai Complexului MTC, între care Aurel Chiriac, Sorin Șipoș și Gabriel Moisa, dar și de arhitectul Cristian Pușcaș.
În cursul serii, vor fi vernisate două expoziții de fotografie documentară: „Oameni și cruci”, realizată de Vasile Dorolți, din Baia Mare , și „Confesiuni religioase”, de Remus Țiplea, din Negrești Oaș, doi ‘artiști fotografi români foarte importanți ai momentului’, potrivit curatorului Florin Șipoș.