„Copii răi”, un spectacol fabulos la Teatrul Arte dell’Anima

„Copii răi” este un spectacol în regia Geaninei Hergheligiu, ce are la bază un text scris de Mihaela Michailov. Tema principală a spectacolului este violența în școli. Spectacolul a avut premiera pe data de 27 aprilie 2016, ulterior fiind selecționat la Sibiu Fringe Festival, 2016, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de teatru independent din România.

În cadrul stagiunii 2015-2016 a Teatrului Arte dell’Anima, spectacolul „Copii răi” a fost invitat pe scenele a trei importante festivaluri de teatru independent din țară: Sibiu Fringe Festival (iunie 2016), FITIC – Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța „Blue Theatre” (septembrie 2016) și „Butterfly Effect ITF”, Galați (septembrie 2016). De asemenea, în perioada estivală, spectacolul a fost preluat de Televiziunea Română în cadrul proiectului său, intitulat Stagiunea „Teatru în TVR”. În cadrul stagiunii 2016-2017, spectacolul a avut peste 10 reprezentații la sediul teatrului, fiind selectat în primăvara anului 2017 pentru Festivalul Internațional de Teatru Nou – Arad pentru sfărșitul acestei luni.

Inspirat dintr-un caz real, „Copii răi” este un spectacol-manifest al generaţiei „copy-paste”, al generaţiei „la un click distanță” împotriva sistemului educaţional din şcoli, dar şi de acasă, un spectacol acut, necesar, care induce publicului teme clare de reflecție și acțiune.

Dramaturgul a scris piesa pentru o singură actriţă care va interpreta toate rolurile şi punerea in scena in acest mod a fost deja o reuşită. De aceasta dată, distribuţia este formată din trei personaje, care vor interpreta mai multe roluri. Textul a fost rescris de regizorul piesei, Geanina Hergheligiu în acest sens, pentru cei trei actori: Ana-Maria Irimia, Raluca Jugănaru și Alin Potop. Scenografia spectacolului este semnată de Ruxandra Manolovici, mișcarea scenică este gândită deAlina Iacov Lazăr, iar partea de light &sound design este asigurată de Alexandru Bibere.

Relația abuzivă profesor-elev, perpetuarea modelului „pedepsei” ca metodă de educație, problema părinților neatenți, problema bullying-ului, a asocierii procesului educațional cu suferința, a conceptelor predate, dar neaplicate, problema copilului de nivel slab care ajunge să fie anihilat de un sistem în care doar „eroii”contează,  sunt teme prezente în spectacol. Un spectacol ce redă o lume crudă, dar adevarată, o producție ce trezește în orice spectator conștiința, dar și sentimente de înțelegere, responsabilizare și compasiune.

Cheia spectacolului: realism, minimalism, se va juca simplu şi natural, fără artificii inutile. Planurile, secvențele de timp vor fi diferențiate spațial (scenografic) prin lumini și prin inserțiile muzicale. Ritmul intern al spectacolului va fi unul de protest, iar actorii se vor raporta mereu (ca ritm interior) la „The Wall” – Pink Floyd.

Publicul căruia i se adresează spectacolul este format din copii peste 13 ani, adolescenţi, tineri şi public adult (pentru copiii de peste 10 ani și adolescenți oferta de spectacole de teatru este, în continuare, foarte redusă). „Copii răi” este un spectacol acut, necesar, care va induce publicului teme clare de reflecție și acțiune” spune Geanina Hergheligiu– regizorul acestui spectacol.

Copii răi” a fost inclus în programul spectacolelor care au făcut parte din proiectul Școala Altfel. Acest spectacol a avut mai multe reprezentații pe scena Teatrului Arte dell’Anima, fiind vizionat de mai multe clase de elevi și primind un feedback foarte bun. Subiectul tratează o temă foarte actuală, aceea a violenței tot mai răspândite în sistemul de învățământ la nivel mondial. A stârnit diverse discuții, atât în rândul elevilor, cât și al profesorilor, ceea ce înseamnă că și-a atins scopul, acela de a da naștere unor semne de întrebare în ceea ce privește comportamentul fiecăreia dintre categoriile implicate în conflict. Vom prezenta câteva testimoniale ale elevilor care au vizionat spectacolul și care, totodată, ne-au impresionat prin sinceritate și obiectivitate.

„Spectacolul transmite mesajul că fiecare copil ar trebui să fie înțeles, ascultat și apoi criticat, și cel mai important lucru este să nu fii înghesuit în tiparul „de ce el poate și tu nu?”, deoarece fiecare este special în felul lui.” – Tania, cls. a VIII-a

„Mesajul acestui realist spectacol își propune să semnaleze limita demult depășită atât de părinți, cât și de profesori, în ceea ce privește sistemul de comunicare din ce în ce mai degradat. ” – Anonim

„Din punctul meu de vedere, spectacolul de teatru „Copii răi” aduce în atenție greșelile imense ale sistemului de învățământ, greșeli ce trebuie îndreptate… Piesa reproduce cu exactitate scopul principal al școlilor de azi: succesul cu orice condiție… Școala nu promovează creativitatea. Școala se bazează doar pe cunoaștere, arta fiind trecută pe locul doi sau ignorată total. Astăzi, școala nu mai urmărește evoluția personalității, ci doar crearea „roboților” care să funcționeze după cum au fost „programați”. – Anonim

„După părerea mea, acest spectacol bine pus la punct ar trebui vizionat de toți elevii, dar și de părinți, deoarece putem observa că toate școlile au o problemă de organizare și de valorificare a elevilor, iar părinții vor putea vedea o zi de școală prin ochii elevului.” – Anonim.

Minimalist în scenografie, dar și din perspectiva textului, Copii răi are puterea să ofere o explozie de emoții, pornind de la un subiect delicat, transpus într-o manieră foarte simplă și ludică pe o scenă mică, cu un decor simplu și ingenios folosit, cu numai trei actori. Ana Maria Irimia (colaborează cu Teatrul Nottara – Împăratul Neîmpărat, și Teatrul Național București – Înșir`te mărgărite) interpretează cu multă pasiune tânăra elevă; am fost încântată de puterea cu care a reușit să transmită în sală sentimentele personajului: bucuria copilăriei, răutatea puerilă față de propria-i soră, îndărătnicia față de profesoară, ura față de colegi, lipsa de dorință și de viață, acceptarea, durerea.

Raluca Jugănaru este profesoara ce iubește istoria democrației, fără prea mari șanse însă în a aplica conceptul în clasă. Actriță cu un bogat repertoriu în spate, Raluca Jugănaru inspiră spectatorilor frica și lipsa de încredere pe care un anume profesor a reușit să le inspire în viața fiecăruia dintre noi, din păcate!

Alin Potop, încă student UNATC, și actor în câteva spectacole la TNB, joacă atât rolul naratorului, cât și al directorului prea diplomat și politicallycorrect în abordarea problemei, expresivitatea fiind punctul forte al actorului.

În piesele sale de teatru, autoarea textului, Mihaela Michailov, încearcă, până la urmă, să aducă în prim plan problemele cu care s-a confruntat sau încă se confruntă societatea românească.

Cu recenzii teatrale de excepție, „Copii răi” rămâne un spectacol de excepție care nu trebuie ratat!

copii rai

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.