Voiculescu, eliberat condiţionat!

Omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA, poate fi eliberat condiţionat, au decis, joi, magistraţii Judecătoriei Sector 5. Hotărârea instanţei nu este definitivă.

Instanța a aprobat cererea de eliberare condiționată a omului de afaceri Dan Voiculescu. Decizia nu este definitivă. Procurorii au la dispoziție trei zile pentru a face contestație.

Cererea a fost discutată joi de Judecătoria Sectorului 5. Condamnat în 2014 la 10 de ani de închisoare în dosarul ICA, fostul senator a cerut pentru a doua oară să fie lăsat să iasă din închisoare.

„În temeiul articolului 587 Cod procedură penală, cu aplicarea articolului 5 Cod penal cu ref. la articolul 59 și articolul 60 alineatul 2 din vechiul Cod penal, admite cererea de liberare condiționată formulată de petentul-condamnat Voiculescu Dan. Dispune liberarea condiționată a petentului de sub puterea mandatului de executare nr.1171/2014 emis de Tribunalul București Secția I penală, dacă nu este arestat în altă cauză. Atrage atenția petentului asupra cazurilor de revocare a beneficiului liberării. (…) Cu drept de contestație, în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în minuta deciziei.

Reprezentantul DNA a susținut joi, în fața magistraților Judecătoriei Sectorului 5, că nu există dovezi că Dan Voiculescu ar fi redactat lucrările științifice în penitenciar, acesta fiind un „profitor al carențelor legislative”, și le-a cerut judecătorilor să respingă cererea de eliberare condiționată și să mențină termenul de reiterare la 23 octombrie.

„Solicităm respingerea cererii de eliberare. Dacă nu s-ar pune cele 11 lucrări științifice, Dan Voiculescu nu ar fi îndeplinit fracția de o treime. Voiculescu a fost disciplinat, a fost recompensat, dar acesta nu poate fi eliberat condiționat în acest moment. Doar 57 de zile au fost câștigate prin muncă, restul prin lucrări științifice. Un număr de peste 300 de zile au fost câștigate prin scrierea de lucrări științifice. Nu a dat dovadă de corectitudine. Nu există nicio dovadă că manuscrisele au fost redactate în penitenciar. Este un profitor al carențelor legislative. Activitatea științifică nu poate fi demonstrată. Este o modalitate vicleană de a ieși din penitenciar. Executarea doar a unei treimi din pedeapsă arată că scopul pedepsei nu a fost atins. Prejudiciul nu a fost achitat către Ministerul Agriculturii. Nici măcar cheltuielile judiciare nu le-a achitat”, a afirmat procurorul DNA.

El a adăugat că Dan Voiculescu nu a fost trecut din regimul închis în semideschis pe întreaga perioadă a detenției, lucru care arată că acesta nu a dat semne de îndreptare.

Avocatul lui Dan Voiculescu a invocat în fața magistraților decizia Tribunalului București de respingere a primei cereri de eliberare condiționată, în care se precizează că șase luni sunt suficiente pentru a depune o nouă solicitare.

Apărătorul omului de afaceri a susținut că acesta s-a comportat corespunzător și nu a avut conflicte în detenție, nefiind pedepsit disciplinar.

O comisie de la Penitenciarul Rahova a analizat, pe 24 mai, cererea de eliberare condiționată a lui Dan Voiculescu și a înaintat documentația la Judecătoria Sectorului 5, transmite Agerpres.

Termenul iniţial pentru judecarea acestei cereri depuse de avocaţii lui Dan Voiculescu era 22 iunie, acesta fiind însă schimbat pentru 8 iunie.

Dosarul privind cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu a fost analizat de Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat Dan Voiculescu. Potrivit unor surse judiciare, în 22 mai comisia de la Rahova a dat aviz negativ, stabilind că „scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu nu a fost atins”, astfel că se impune amânarea liberării condiţionate.

„Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova a analizat ieri dosarul privind cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu şi a înaintat documentaţia către Judecătoria Sectorului 5 pentru a analiza cererea condamnatului”, declara, în 23 mai, comisar Gabriela Livadariu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova.

Tribunalul Bucureşti a respins definitiv, în 10 ianuarie, cererea omului de afaceri Dan Voiculescu de liberare condiţionată şi a decis ca acesta să poată depune o nouă solicitare după data de 24 mai. Instanţa a stabilit atunci că Dan Voiculescu nu poate fi eliberat condiţionat, dar a scurtat cu patru luni termenul la care poate formula o nouă cerere.

În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 5 a respins, în 13 decembrie 2016, solicitarea lui Dan Voiculescu şi a decis ca el să mai poată depune o nouă cerere în septembrie 2017. Judecătorul a arătat în motivarea deciziei că Dan Voiculescu a profitat de carenţele legislative pentru a obţine cât mai uşor zile libere şi a dat ca exemplu că a câştigat 60 de zile pentru două studii la care a lucrat patru ore.

Voiculescu execută din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. În dosarul „ICA” au mai fost condamnaţi fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie, după ce a executat doi ani din pedeapsă.

Dan Voiculescu trebuie să execute cel puţin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare pentru a putea fi propus pentru liberare condiţionată. Până în prezent, Voiculescu a stat în penitenciar doi ani şi nouă luni, dar are şi zile câştig, care se scad din pedeapsă, pentru activităţile la care a participat în penitenciar.

După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, zece cărţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.