Tribunal împotriva corupției la nivel înalt, în Bulgaria!
Bulgaria, considerată una din țările cele mai corupte din Uniunea Europeană, va înființa în termen de trei luni un tribunal destinat judecării cazurilor de mare corupție în care sunt implicați responsabili politici, potrivit dispozițiilor publicate vineri în Monitorul Oficial de la Sofia, transmite AFP.
Noua instituție, care va viza miniștri, deputați și primari, face parte dintr-o reformă a codului de procedură penală, menită, conform promotorilor săi, să evite împotmolirea procedurilor în justiție.
Bulgaria și România, membre ale Uniunii Europene din 2007, sunt supuse unei supravegheri întărite a Comisiei Europene în materie de luptă anticorupție, prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), Bruxellesul criticând adesea progresele insuficiente.
În cel mai recent raport din ianuarie, Comisia Europeană a solicitat Bulgariei ‘modificări ale codului de procedură penală și codului penal, pentru a ameliora cadrul juridic al urmăririlor în justiție în dosarele de corupție la nivel înalt și de forme grave de criminalitate organizată’.
Crearea unui tribunal specializat a făcut însă obiectul unor critici puternice din partea Uniunii Judecătorilor bulgari, a unor ONG-uri și a unor mici partide de dreapta, care au invocat ‘pericolul’ transformării acestuia într-un ‘tribunal extraordinar ale cărui verdicte să fie motivate politic’. Criticii mai susțin că înființarea noii instituții vizează ‘să ascundă problema centrală: absența investigațiilor eficace și a acuzațiilor susținute de probe solide’.
Parlamentul urmează să voteze în toamnă cu privire la înființarea, la recomandarea Bruxellesului, a unui organ specializat care să centralizeze mijloacele luptei anticorupție, în prezent dispersate între mai multe instanțe puțin eficiente.