Electrica, rezultate dezamăgitoare în 2017

Societatea Energetică Electrica a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net consolidat de 8,167 milioane lei, în scădere cu 97,6% față de cel din perioada similară din 2016.

Profitul operațional al grupului a totalizat 17,7 milioane lei, ceea ce reprezintă, după excluderea efectului venitului excepțional obținut din deconsolidarea companiei Servicii Energetice Moldova, în sumă de 74 milioane lei, înregistrată în primul semestru din 2016, o scădere cu 308,7 milioane lei, față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Această scădere a fost generată de condițiile semnificativ adverse din primul trimestru și de o îmbunătățire foarte lentă a acestora în trimestrul al doilea al anului 2017. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2017 a fost înregistrată o creștere substanțială a prețului de achiziție a energiei, respectiv cu 78% pe Piața Zilei Următoare și cu aproximativ 38% pe Piața de Echilibrare, față de perioada similară a anului precedent. În perioada aprilie-iunie 2017, prețul mediu de achiziție a energiei s-a menținut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent”, se precizează în comunicat.

În principal, din cauza costurilor mai mari cu energia achiziționată, fără o creștere aferentă a prețurilor de vânzare, marja brută a scăzut cu 254 de milioane lei. Cheltuielile excepționale (nerecurente), aferente unor litigii din perioadele precedente, au avut un impact negativ adițional asupra rezultatelor, în valoare de 38 milioane lei, explică reprezentanții companiei, care subliniază că, la jumătatea anului, sectorul de distribuție se apropie din nou de niveluri normale ale profitabilității, în timp ce piața de furnizare rămâne dificilă, în special în zona pieței reglementate cu clienți neeligibili.

Veniturile operaționale totale ale Grupului Electrica, în semestrul I 2017, în sumă de peste 2,765 miliarde lei, au scăzut cu 78 milioane lei, comparativ cu primul semestru al anului 2016. Această diferență a fost determinată, în principal, de plusul înregistrat în S1 2016 din restructurarea segmentelor de business neprofitabile (74 milioane lei).

Pe segmentul de furnizare, veniturile nete au scăzut cu 3,3%. În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile s-au mărit cu 4%, ca rezultat al creșterii tot de 4% a cantităților distribuite, atenuând efectul negativ al scăderii tarifelor de distribuție.

Costul cu achiziția de energie electrică a s-a majorat cu 200 milioane lei, sau 15%, la 1,531 miliarde lei, în primele șase luni din 2017, de la 1,332 miliarde lei în perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2016. Acesta a fost principalul cost la nivel de Grup, raportat la veniturile din energie, reprezentând 57% în primul semestru al anului 2017 și 50% în aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit reprezentanților companiei, evoluția din primul semestru este influențată de creșterea accelerată a prețului mediu de achiziție a electricității, de peste 20% pentru filiala de furnizare (în condițiile presiunii crescânde asupra prețurilor din piața concurențială, conducând la marje reduse de profit). Și filialele de distribuție au fost puternic afectate de creșterea prețului mediu de achiziție, de aproximativ 20%-30%, comparativ cu aceeași perioadă din 2016.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.