Ministrul Toader susține comisia de anchetă!
Tudorel Toader, ministrul Justiției, a afirmat joi că ancheta parlamentară în cazul alegerilor prezidențiale din 2009 nu și-ar fi putut propune să verifice soluția dată de procuror sau probele, pentru că ar fi fost o ingerință a unei puteri în competențele stricte rezervate celeilalte puteri.
Ministrul Justiţiei spune că vor fi folosite toate pârghiile legale pentru asigurarea funcţionării comisiei parlamentare care anchetează alegerile din 2009. „Unii, când deţin o funcţie, cred că deţin şi adevărul absolut”
„E adevărat că în această perioadă se pare că există o tensiune, încrâncenare din anumite puncte de vedere, dar tot adevărat e că mulţi se declară cunoscători în toate domeniile de activitatea, iar unii când deţin o funcţie, cred că deţin şi adevărul absolut. (..) V-am spus că domnia sa (n.r Augustin Lazăr) îşi menţine punctul de vedere, eu îl menţin pe al meu, motiv pentru care am sesizat Inspecţia Judiciară. Vă asigur că există suficiente mecanisme legale şi constiutuţionale pentru reglarea, asigurarea raportului dintre puterile statului şi sigur vor fi folosite toate pârghiile legale şi constituţionale pentru clarificarea acestor raporturi, pentru asigurarea funcţionării comisiei parlamentare”, a declarat Tudorel Toader.
Întrebat dacă procurorul general al României a intrat într-o polemică cu ministrul Justiţiei, Toader a răspuns: „Nu aş face această afirmaţie, dar aş putea spune alt lucru: sigur că cele trei puteri sunt independente, separate, sunt în echilibru, dar, în acelaşi timp, există suficiente mecanisme, forme de control reciproc dintre puterile statului pentru a asigura necesarul echilibru al acestora şi buna funcţionare.”
Ministrul a precizat că prin comisia parlamentară de anchetă se urmăreşte stabilirea unor circumstanţe şi nu verificare a dosarului.
„După preceptele statului de drept, cele trei puteri sunt independente, sunt separate, sunt în echilibru, dar în același timp există suficiente mecanisme, forme de control reciproc dintre puterile statului pentru a asigura necesarul echilibru al acestora și buna funcționare. (…) Comisia parlamentară și-a propus să stabilească anumite stări, anumite circumstanțe, anumite împrejurări. Comisia parlamentară nu și-a propus și nici nu și-ar fi putut propune să verifice dosarul, soluția dată de procuror, probele pe care le-a administrat sau nu le-a administrat pentru că în acea ipoteză ar fi fost o ingerință a unei puteri în competențele stricte rezervate celeilalte puteri”, a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.