Theresa May, decizie importantă după Brexit

Marea Britanie va aborda în mod constructiv discuțiile cu Uniunea Europeană privind rolul Curții de Justiție a UE (CJUE) după Brexit, dar drepturile cetățenilor în Marea Britanie vor cădea sub jurisdicția instanțelor din această țară, relevă un document publicat miercuri de guvernul de la Londra, informează agenția Reuters.

În acest document referitor la soluționarea diferendelor, executivul britanic reafirmă că odată cu ieșirea Marii Britanii din UE, care are urma să devină efectivă în martie 2019, această țară nu se va mai supune ‘jurisdicției directe’ a CJUE.

Cât despre drepturile cetățenilor — chestiune despre care UE consideră că trebuie să fie de competența CJUE — executivul britanic notează: ‘Aceste drepturi și obligații vor fi sub jurisdicția tribunalelor britanice și a Curții Supreme a Marii Britanii’, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește soluționarea disputelor — în spețe legate de chestiuni economice și comerciale—, guvernul condus de Theresa May face referire la mai multe ‘modele existente’ și în care CJUE nu va avea întâietate, cum ar fi constituirea unui comitet mixt compus din reprezentanți ai ambelor părți, comisii de arbitraj sau adoptarea unei clauze de monitorizare și raportare.

Guvernul de la Londra notează că dorește să ajungă la un acord cu UE în problema soluționării disputelor, dar fără să grăbească încheierea acestei înțelegeri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.