Supraacciza la carburanți, reintrodusă!
Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, printre altele, reintroducerea supraaccizei la carburanți şi plata defalcată a TVA, potrivit ordinii de zi a şedinţei Executivului.
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, respectiv de la 15 septembrie şi 1 octombrie şi va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi, precizând că vrea astfel să evite „un şoc” pe piaţă.
„Am făcut o analiză, ele vor creşte după cum ştiţi. Termene pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, dată la care va fi o creştere cu 0,16 bani/litru (lei – n.r) pentru toate cele trei categorii de combustibili – benzină cu plumb, fără plumb şi motorină şi data de 1 octombrie va fi dată cu care va creşte cu încă 0,16 bani/litru (lei – n.r.) pentru aceleaşi trei categorii”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Ionuţ Mişa a precizat că această măsură se produce în etape „pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”, arată News.ro.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost, miercuri, la Palatul Victoria, unde a discutat cu premierul Mihai Tudose, el precizând că a venit să vorbească despre organizarea şi temele ce vor fi abordate în şedinţa CExN a partidului de la sfârşitul acestei săptămâni.
Totodată, şedinţa de Guvern de miercuri, programată iniţial la ora 14.00, se amână până la ora 15.30 din cauză că nu există toate avizele necesare pentru actele normative aflate pe lista suplimentară a ordinii de zi.
Şedinţa ar fi trebuit să înceapă la ora 14.00, pe ordinea de zi aflându-se reintroducerea supraaccizei la combustibili despre care premierul Mihai Tudose a susţinut, la începutul lunii august, că nu va afecta preţurile la pompă, deşi nu a primit nicio asigurare în acest sens din partea companiilor petroliere. De asemenea, pe ordinea de zi se află şi un proiect de ordonanţă privind plata defalcată a TVA.
”Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare (…) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc”, a declarat recent premierul Mihai Tudose.
Tudose afirma că România are nevoie de bani pentru infrastructură, autostrăzi, spitale, „pentru o mulţime de lucruri”.