Grapini propune României modelul de succes Rail Baltica!
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a adresat recent Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns, pe tema transportului de cale ferată eficient, cu propunerea concretă de reproducere a proiectului Rail Baltica pentru Marea Neagră. Ţările baltice, pe care Grapini le-a vizitat în urmă cu câteva luni, în cadrul Comisiei TRAN, deţin un sistem profesionist, în acest domeniu, ce merită importat, pentru că şi-a dovedit şi îşi dovedeşte utilitatea. Umanista a dorit să tragă un semnal de alarmă şi la adresa autorităţilor române, pentru că, dacă vrem un transport profesionist pe calea ferată, este de datoria României să scrie proiecte.
“Conectivitatea Uniunii Europene este una dintre ambițiile Comisiei. Este nevoie de intensificarea refacerii infrastructurii de transport pe toate căile pentru a rezolva această problemă în toată piața internă. Având în vedere slaba conectivitate pe calea ferată între țările din bazinul Mării Negre și celelalte state din UE și luând în calcul proiectul de succes din Marea Baltică, „Rail Baltica”, prin care se realizează coridorul ce va lega cinci țări pe calea ferată, nu considerați că același model se poate reproduce și în zona Mării Negre?”, a scris Grapini Comisiei.
Răspunsul oferit europarlamentarului PPU-sl a venit prompt: “Comisia urmărește foarte îndeaproape proiectele feroviare din Ungaria, România și Bulgaria, inclusiv cele din regiunea Mării Negre. Într-adevăr, orientările TEN-T solicită statelor membre în cauză să asigure adoptarea măsurilor corespunzătoare în vederea finalizării proiectelor de interes comun până în 2030, cu scopul de a crea rețeaua centrală. Un proiect de cale ferată făcând legătura între statele membre ale UE și țările din regiunea Mării Negre ar fi diferit de proiectul Rail Baltic în măsura în care el ar putea necesita legături între UE și țări terțe vecine. Proiectele de acest tip ar putea fi prezentate de statele membre în cauză pentru finanțare prin Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) cu ocazia unor viitoare cereri de propuneri MIE”, scrie CE.
Cu alte cuvinte, aşa cum a insistat şi Maria Grapini, în declaraţiile oferite permanent presei române, ţara noastră este forţată de vremurile alerte, dacă nu de spiritul antreprenorial, să se implice şi să intre serios în cursa proiectelor europene de anvergură!