Irina Radu ar putea fi demisă de la șefia TVR
Raportul de activitate al Societatii Romane de Televiziune pe anul 2016 a fost respins marţi de comisiile de cultura din Parlament, cu majoritate de voturi. Au fost 17 voturi pentru respingerea raportului, doua abtineri si un vot impotriva. Votul a fost secret. Consiliul de Administratie al SRTv, in frunte cu presedintele-director general Irina Radu, ar urma sa fie demis daca raportul va fi respins si miercuri in plenul reunit al Parlamentului, potrivit Agerpres.
Dezbaterea raportului a fost introdusa suplimentar pe ordinea de zi, la solicitarea presedintelui Comisiei de cultura din Senat, Radu Preda, potrivit Agerpres.
In semn de protest, parlamentarii PNL s-au retras de la sedinta. În sală a fost şi şefa TVR, Irina Radu, care a aratat ca 2016 a fost un an in care institutia a incheiat pe plus din punct de vedere financiar si a ajuns la un echilibru din punct de vedere editorial.
„Am incercat sa o onoram din respect pentru dvs., desi a fost asa o invitatie foarte brusca, avand in vedere ca a fost un an foarte greu – anul 2016 – nu cred ca trebuie sa intru acum in prezentarea raportului cu toate amanuntele, cred ca sunt doar niste aspecte pe acre as dori sa le precizez. Vorbim de acest raport in situatia in acre a fost anul despre care vorbim, ultimul an cu finantare din taxa TV, a fost un an in care datoriile SRTV ajunsesera la circa 150 de milioane de euro, a fost un an in care au fost probleme foarte mari cu banii de productie, cu lipsa finantarii pentru emisiuni, dar cu toate acestea cred ca am facut fata onorabil”, a aratat Irina Radu.
„S-a pornit cu o televiziune distrusa, cu stiri care se ratau, cu nenorociri care la TVR nu apareau ‘pentru ca’. Cred ca am reparat aceste lucruri, am ajuns la un echilibru, asta arata si sondajele de opinie si rezultatele cercetarilor noastre. In anul 2016, TVR a incheiat financiar pe plus”, a spus Irina Radu.
Presedintele Comisiei de cultura din Senat a aratat pe de alta parte ca raportul de activitate al TVR pe anul 2016 astepta sa fie dezbatut de cateva luni.
„Cifrele din raport nu aratau foarte bine. Dincolo de avizul negativ care s-a primit aici raportul a intrunit aviz negativ si la comisiile de buget. Asteptarile noastre cel putin in plan managerial de la conducerea Televiziunii Romane erau altele, cu atat mai mult cu cat se fac eforturi ca de la bugetul de stat sa se asigure sursele de finantare sustenabile pentru Televiziunea Romana. Asteptam acum ca o o conducere noua sa duca TVR la un standard al calitatii emisiunilor de asa maniera incat sa obtina un vot in unanimitate pozitiv in sedintele reunite ale Parlamentului. Deocamdata aceste standarde nu au fost intrunite”, a declarat Radu Preda. El a adaugat ca nu se discuta de calitatea emisiunilor, ci de actul managerial.