Holera face ravagii în Yemen
Situația umanitară din Yemen este „catastrofală”, iar numărul cazurilor de holeră din această țară ar putea să ajungă la 1 milion până la sfârșitul anului, a anunțat vineri Comitetul Internațional al Crucii Roșii, citat de Reuters.
Părțile implicate în conflictul armat din Yemen — inclusiv coaliția condusă de saudiți și sprijinită de Occident — folosesc o forță militară disproporționată, fapt ce conduce la un număr „excesiv” de victime civile, a spus Alexandre Faite, directorul delegației Crucii Roșii din Yemen.
În plus, cazurile suspecte de holeră au depășit pragul de 750.000, iar această boală a făcut deja 2.119 decese, a spus Alexandre Faite. Crucea Roșie se așteaptă la cel puțin 900.000 de cazuri de holeră până la sfârșitul acestui an.
„Situația a evoluat cu adevărat într-un mod foarte dramatic și eu cred că nu este nimic altceva decât o catastrofă”, a spus Alexandre Faite într-o conferință de presă organizată la Geneva.
Războiul civil din Yemen a ucis peste 10.000 de oameni după izbucnirea lui în martie 2015. Controlul asupra țării este împărțit între șiiții houthi, sprijiniți de Iran, care ocupă cea mai mare parte din nordul Yemenului, inclusiv capitala Sanaa, cărora li se opune o coaliție condusă de Arabia Saudită.
După ce portul principal al țării, aflat în Hodeidah, a fost distrus, Crucea Roșie aduce ajutor medical în Yemen, inclusiv insulină, cu ajutorul unor avioane de tip cargo ce aterizează pe câmpiile de lângă Sanaa. Alte bunuri de primă necesitate sunt aduse pe uscat, prin intermediul unor convoaie umanitare din Iordania și Oman, dar și pe mare, cu ajutorul unor nave din Iordania, Oman și Emiratele Arabe Unite.