Londra va pierde 30.000 de slujbe după Brexit
Marile bănci de investiții cu sedii europene la Londra își accelerează planurile de creare a unor noi huburi de tranzacționare în Europa, în vederea pregătirii Brexitului, în pofida angajamentului Marii Britanii de a asigura o perioadă de tranziție de doi ani după martie 2019, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Londra ar putea pierde 10.000 de locuri de muncă în domeniu bancar și 20.000 de poziții în serviciile financiare deoarece clienții vor muta active de 1.800 de miliarde de euro (2.100 de miliarde de dolari) din Marea Britanie după Brexit, conform calculelor realizate de think tank-ul Bruegel.
Premierul Theresa May a afirmat săptămâna trecută că dorește o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar, perioadă în care imigranții comunitari vor putea să rămână și să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim privind imigrația.
Firmele globale de servicii financiare, care au mii de angajați în Marea Britanie și sedii restrânse în Europa, nu pot fi sigure că cererea premierului Theresa May privind perioada de tranziție va avea ca rezultat un acord obligatoriu cu Uniunea Europeană, susțin sursele.
Așteptarea în vederea încheierii unui acord ar putea fi costisitoare deoarece ar lua cel puțin 18 luni înființarea unei subsidiare cu licență completă în interiorul UE, apreciază sursele.
O serie de bănci au solicitat autorităților de reglementare din UE permisiunea înființării de subsidiare și au semnat contracte de leasing pentru noi sedii și în curând vor începe relocarea angajaților din Londra.
Cel mai recent caz este cel al băncii americane de investiții Bank of America Corp care își definitivează aranjamentele în perspectiva Brexit-ului. Banca negociază închirierea unui sediul în centrul Parisului, unde va muta inițial 300 de traderi, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.