Dodon scapă de suspendare
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a declarat că decizia emisă marți de Curtea Constituțională – privind situația de ‘imposibilitate temporară’ a șefului statului de a-și exercita atribuțiile dacă refuză numirea unui ministru propus de premier – a fost interpretată greșit, iar mandatul lui Igor Dodon nu poate fi suspendat, relatează website-ul unimedia.
‘Decizia CC nu suspendă în niciun caz activitatea sau mandatul președintelui. Decizia CC aduce și soluție și explică procedura de mai departe. Interimatul funcției doar pe elementul de numire a ministrului Apărării. Orice alte idei privind suspendarea lui Dodon sunt doar speculații. Orice suspendare este urmată de referendum, referendum înseamnă campanie electorală, înseamnă bani cheltuiți’, a declarat Andrian Candu, potrivit unimedia.
Conform independent.md, el a mai spus că ar exista ‘suficiente motive’ pentru a declanșa procedura de demitere a președintelui Igor Dodon, pe care l-a acuzat că a încălcat Constituția în cazul procedurii de numire a ministrului Apărării, dar că Parlamentul nu își dorește să declanșeze procedura de ‘impeachment’ a acestuia.
Președintele legislativului l-a criticat și pe șeful statului pentru declarațiile făcute ‘pe emoții’ după anunțarea deciziei Curții Constituționale. Dodon i-a avertizat pe membrii acestei instanțe că o să răspundă pentru această decizie și că nu-i va scăpa nici ‘cetățenia românească’. ‘Regret aceasta ieșire emoțională, îl înțeleg, dar trebuie să ne calmăm, să analizăm cu minte limpede și apoi sa ieșim’, a mai spus Candu, citat de unimedia.
Decizia Curții se referă la cazul disputei dintre Igor Dodon și premierul Pavel Filip privind numirea noului ministru al apărării. Premierul l-a propus de două ori pe Eugen Sturza pentru acest post, dar președintele a refuzat de fiecare dată, astfel că șeful executivului a sesizat Curtea Constituțională.
Aceasta din urmă a apreciat marți că ‘refuzul presedintelui de a-și executa obligațiile constituționale’ face ca acesta să fie în ‘imposibilitate temporară’ de a-și exercita atribuțiile ce într-o asemenea situație sunt preluate, în ordine, de președintele parlamentului sau de primul ministru, care pot semna în locul lui respectivul decret.
În replică, Idor Dodon a calificat această decizie drept ‘uzurpare a puterii de stat’ și i-a amenințat pe judecătorii Curții că se vor lua măsuri împotriva lor după viitoarele alegeri legislative. ‘O să răspundeți pentru asta. Vine timpul. Fiecare acțiune și decizie a dvs. va fi examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare. Va fi altă componență a Curții Constituționale. Și pentru fiecare decizie, fiecare din dvs. veți răspunde’, a declarat Igor Dodon, citat de timpul.md
‘Eu nu voi ceda. Nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord. Lasă să semneze Candu, lasă să semneze Filip și să-și asume responsabilitatea pentru fiecare persoană în parte’, a mai spus Dodon marți în fața presei, potrivit independent.md.