Autonomie fiscală sporită acordată Cataloniei

Guvernul Spaniei analizează posibilitatea de a acorda mai multă autonomie fiscală regiunii Catalonia, în eforturile de a detensiona criza constituţională apărută după ce liderii catalani au proclamat independenţa, afirmă surse guvernamentale de la Madrid.

Oficiali guvernamentali de rang înalt de la Madrid au declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că, deşi în cadrul Partidului Popular se menţine atitudinea reticentă faţă de viitoare referendumuri separatiste, există voinţa politică de a iniţia discuţii pe tema unui plan fiscal destinat regiunii Catalonia.

„În cazul în care catalanii cer pact fiscal, suntem dispuşi să discutăm despre acest lucru. Regiunile Ţara Bascilor şi Navarra au propriile sisteme de colectare a impozitelor. Au sisteme proprii şi există întrevederi periodice în care decid cât contribuie la politica externă şi la apărare. Aceste lucruri sunt negociate la fiecare cinci ani”, a declarat un oficial guvernamental de rang înalt citat de cotidianul The Guardian, potrivit Mediafax.

„Suntem deschişi să purtăm discuţii pe aceste teme ţinând cont însă de Constituţia Spaniei, care stabileşte criteriul solidarităţii între provincii”, a subliniat oficialul citat.

Un plan de autonomie fiscală propus în anul 2012 de liderii Cataloniei a fost blocat de Guvernul de la Madrid, pe fondul preocupărilor că ar fi afectat economia Spaniei.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei, dizolvând Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona, după ce regiunea şi-a proclamat independenţa. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia şi a decis arestarea liderilor catalani. Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.