Sala Mare a Teatrului Excelsior devine „Ion Lucian”

Sala Mare a Teatrului Excelsior a fost numită oficial „Ion Lucian”, joi, la eveniment fiind premiați peste 30 de susținători ai instituției de cultură, printre aceștia numărându-se Agenția Națională de Presă Agerpres.

Directorul teatrului, Adrian Găzdaru, a amintit, înaintea dezvelirii numelui Sălii Mari, că în 1990 „a luat ființă teatrul unui vis, visul maestrului Ion Lucian”. Fondatorul Excelsior a dorit ca teatrul să fie „liant între generații, care să se adreseze copiilor și adolescenților deopotrivă”, a spus Găzdaru.

„După cinci ani de la dispariția domniei sale, am reușit să dăm numele sălii ‘Ion Lucian'”, a afirmat directorul și a adăugat că gestul este „ca un omagiu adus maestrului, un omagiu binemeritat”.

Adrian Găzdaru le-a oferit susținătorilor instituției pe care o conduce diplome „de excelență pentru sprijinirea și promovarea activității Teatrului Excelsior de la înființarea sa și până astăzi”.

„Alături de domnia sa au fost foarte mulți oameni, alături de Teatrul Excelsior, din 1990 și până astăzi, au fost foarte mulți prieteni. (…) Noi ne-am gândit ca în această zi să oferim diplome și efigii acestor oameni care au fost alături de maestrul Ion Lucian și de Teatrul Excelsior”, a spus el.

Printre cei ce au primit diplome de excelență și câte o efigie pe care este desenat profilul actorului Ion Lucian s-au numărat muzicianul Nicu Alifantis, conducerea Teatrului „Ion Creangă” și coregraful Ioan Tugearu.

Un moment emoționant a fost când, în timpul galei, a fost prezentată o înregistrare cu vocea lui Ion Lucian care se adresa tinerilor spectatori, la inaugurarea Sălii Mari, în trecut.

„După cum ați observat, nu m-am adresat vouă cu ‘bine ați venit’, dragi copii, pentru că voi, din moment ce ați intrat în această sală, nu mai sunteți copii, sunteți spectatori”, spune Ion Lucian în înregistrare. El îi avertiza pe tinerii spectatori că „în asemenea sală trebuie să te porți ca un om civilizat”.

„Este o sală de spectacole, și nu este un teren de joacă sau o arenă de sport. Deci, cursele și luptele sunt interzise”, îi prevenea Lucian atunci.

Cu umor, acesta le-a spus, atunci, copiilor care este secretul din spatele unui adevărat spectator: „Ca să fiți pe deplin spectatori, trebuie să îndepliniți și alte obligații — știți să râdeți?”.

Momentul oficial s-a încheiat cu spectacolul „Cocoșelul neascultător”, creat de Ion Lucian, unul dintre cele mai longevive titluri de la Excelsior.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.