Sectorul bancar, atractiv pe Bursă în 2018
Sectorul energetic și cel bancar vor fi anul viitor printre cele mai atractive pentru investitorii la bursă, la fel și achiziția de acțiuni la companiile naționale, unde statul va păstra, cel mai probabil, decizia de a acorda dividende în proporție de 90% din profit, potrivit analiștilor din sectorul pieței de capital, prezenți marți la o dezbatere organizată de Bursa de Valori București.
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, se așteaptă ca prețul în creștere al petrolului să facă mai atractiv sectorul energetic, dar nu doar în ceea ce privește companiile producătoare, dar și în cazul celor care furnizează servicii în acest domeniu, informează Agerpres.
„Mă aștept la dezvoltarea câtorva trenduri care au început deja acum la final de an, unul este mai de mult, și anume revenirea prețurilor la energie. Știm că unii ne-am bucurat, alții au fost mai puțin bucuroși, că prețurile au fost în scădere o perioadă mai lungă de timp, dar uitându-ne la cerere și ofertă pe plan internațional, e mai degrabă de așteptat să nu mai vedem prea curând perioada de prețul scăzut al petrolului de 30-40 de dolari pe baril. Astfel, companiile petroliere vor face profituri vor relua investițiile, iar acest lucru se va vedea la companii precum Petrom, Romgaz, însă putem vedea acest lucru și în cazul companiilor de servicii, precum Dafora și Prospecțiuni”, a spus Dumitrescu.
El a precizat că aceasta nu este o recomandare de investiții, dar sunt exemple de studiat.
Opinia sa a fost împărtășită și de Mihai Căruntu, senior analist la Banca Comercială Română, care se așteaptă la o decizie afirmativă a OMV Petrom și Exxon privind investiția în extracția de gaze din Marea Neagră.
„Anul viitor este așteptată decizia referitoare la investițiile din blocul Neptun, decizie care va infuența piața și este de așteptat să fie afirmativă. De asemenea, prețul gazelor va fi în creștere, după liberalizare”, a susținut Căruntu.