Teodorovici, atac la susținătorii lui Tudose

Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei pentru buget din Senat, intervine şi el în conflictul din PSD şi îi atacă pe Mihai Tudose şi pe miniştrii Transporturilor, Fondurilor Europene şi Turismului, care şi-au declarat susţinerea pentru premier, el spunând că „este nevoie ca cei care conduc partidul să dea dovadă de înţelepciune şi de pragmatism”, astfel încât deciziile care vor fi adoptate luni în CEx „să asigure guvernarea acestei ţări într-un mod eficient şi cu bun simţ”.

„Am urmărit cu atenţie ceea ce s-a întâmplat în 2017 şi de la începutul acestui an şi, totuşi, mai sper … (…) Politicieni care, nefiind capabili să-şi demonstreze eficienţa în funcţia în care au fost învestiţi, caută să se afirme astăzi vorbind despre „seriozitatea cu care trebuie discutată democratizarea puterii de decizie în partid”, despre cum „premierul poartă responsabilitatea deciziilor guvernamentale care ar trebui adoptate în Guvern” şi altele asemenea. Câtă lipsă de maturitate politică şi, mai ales, profesională reiese din linguşeala adresată premierului, prin care se atribuie exclusiv acestei guvernări reuşita desemnării autorităţilor de management sau a primirii banilor europeni din exerciţiul financiar 2014-2020. Nici măcar nu merită osteneala de a-i mai aminti (pentru a câta oară?) actualului ministru delegat al fondurilor europene că acestea nu reprezintă nicidecum reuşite, acreditarea realizându-se cu întârziere şi oricum nu în mandatul acestuia, iar marea parte din fondurile europene primite de România şi gestionate de domnia sa fiind aferente proiectelor fazate din exerciţiul financiar anterior. Totuşi, ar fi interesant ca principalul responsabil de situaţia dezastruoasă privind fondurile europene să precizeze care este ţinta de absobţie pe care şi-a propus-o pentru anul în curs şi pentru anul următor, având în vedere că cea de anul trecut a fost ratată”, afirmă senatorul PSD într-un mesaj postat pe Facebook, referindu-se la ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

Teodorovici continuă atacul, de această dată la adresa ministrului Transporturilor, Felix Stroe, care şi-a declarat şi el susţinerea pentru Mihai Tudose, afirmând că „premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă şi decizia”.

 „La fel de îndepărtată de realitate este şi promisiunea ministrului Transporturilor, care doreşte să ne facă să visăm că metroul până la aeroportul Otopeni va fi operaţional până la jumatatea anului 2020. Acestei promisiuni lipsită de respect faţă de noi toţi nu-i dau crezare nici măcar angajaţii domniei sale, aşa cum căuta să explice chiar unul dintre secretarii de stat, care, în noiembrie 2017, declara că CFR ar fi prevăzut pentru 2018 banii necesari realizării celor 2 km de cale ferată care să asigure legătura cu aeroportul Otopeni”, afirmă fostul ministru PSD.

El îl critică şi pe ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, spunând că „declaraţiile de genul „mă astept ca în viitorul CExN să discutăm mai mult despre modalităţile în care acest Guvern să funcţioneze şi mai bine decât a funcţionat până în prezent”, ar trebui înlocuite cu discuţii aplicate, profesioniste, centrate pe măsuri şi ţinte concrete”.

Următorul ministru criticat de Teodorovici este cel al Finanţelor: „Ce semnal de stabilitate şi predictibilitate a măsurilor fiscale, de profesionalism în domeniul fiscal-bugetar ne poate da un ministru de finanţe care a ajuns în situaţia stânjenitoare de a izbucni în lacrimi în momentul în care vorbea despre măsurile adoptate de Guvern, încercând astfel să acopere incapacitatea argumentării acestora. De ce s-a refuzat schimbarea acestui ministru, care nu a fost capabil să adopte nici măcar o măsură de încurajare şi stimulare a mediului de afaceri, care nu a fost capabil să prevină situaţia generată de mesajul premierului de instigare la ură între cetăţeni şi multinaţionale, între cetăţeni şi sistemul bancar, între companiile de stat şi cele private? Care sunt argumentele premierului Tudose pentru menţinerea în funcţie a acestui ministru de finanţe?”.

Teodorovici susţine că o altă dovadă din lunga listă a modului greşit de abordare a problemelor curente de către actualul premier este şi situaţia de la Ministerul Afacerilor Interne, unde Tudose ar fi trebuit să clarifice cât mai urgent cine au fost cei care l-au susţinut pe poliţistul acuzat de pedofilie, dacă şefii acestuia ştiau, dacă şeful Poliţiei i-a pus la dispoziţie toate informaţiile, cine a încercat şi în ce mod să îl protejeze.

„Pentru cei care încă se mai întreabă de partea cui sunt, poziţia mea este una foarte clară, aşa cum a fost şi cu ocazia moţiunii de cenzură faţă de “Guvernul Grindeanu”: sunt de partea partidului! Poate mai mult ca oricând, este nevoie ca cei care conduc partidul să dea dovadă de înţelepciune, pragmatism, viziune şi, nu în ultimul rând, să înţeleagă şi să demonstreze faptul ca PSD, cel mai mare şi important partid din România, reprezintă singura soluţie reală pentru ca potenţialul urias al acestei ţări să fie pus în valoare pentru binele tuturor românilor, oriunde s-ar afla. Sper ca deciziile care se vor adopta să asigure guvernarea acestei ţări într-un mod eficient, modern, predictibil şi cu bun simt, aşa cum se aşteaptă toţi cei care au acordat încredere acestui partid”, adaugă fostul ministru al Finanţelor, care de-a lungul timpului a fost criticat sau ironizat de către liderul PSD, Liviu Dragnea, fiind ameninţat chiar că va fi retras de la conducerea comisiei de buget, după depunerea amendamentului la Ordonanţa privind Split TVA prin care măsura să fie obligatorie doar pentru firmele care au contracte cu statul. .

Comitetul Executiv Naţional al PSD se întruneşte luni, de la ora 16.00, pentru a tranşa conflictul apărut la vârful partidului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.