Expoziție dedicată lui Octavian Smigelschi
O parte din cartoanele monumentale realizate în 1902-1903 de către Octavian Smigelschi, creatorul stilului neobizantin românesc, destinate pictării Catedralei Mitropolitane din Sibiu şi a Catedralei Greco-Catolice din Blaj, precum şi o serie de lucrări laice, documente originale, fotografii pot fi admirate timp de o lună la Museikon Alba Iulia, în cadrul expoziţiei de debut a activităţilor dedicate Centenarului.
„Cartoanele realizate de pictorul Octavian Smigelschi încântă prin rafinament, prin bogăţia compoziţională şi prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, constituind un eveniment expoziţional inedit pentru public”, au afirmat, joi, la vernisaj, organizatorii, informează Agerpres.
Din păcate, aceste cartoane, realizate la scară 1 la 1, nu şi-au văzut finalitatea, deoarece Smigelschi nu a mai ajuns să picteze Catedrala din Blaj. La fel, după ce a pictat cupola, evangheliştii şi iconostasul, lucrările au fost întrerupte la Catedrala din Sibiu, fără a mai reuşi să picteze şi pereţii, a menţionat preşedintele Asociaţiei Culturale ‘Pictor Octavian Smigelschi’, Alexandru Chituţă.
Cu toate acestea, se poate spune despre Smigelschi că „opera sa de culme” a fost Catedrala Mitropolitană din Sibiu, a adăugat curatorul expoziţiei.
„Smigelschi a fost un pictor complex şi complet, pentru că a realizat diferite palete de pictură – portrete, autoportete, peisaje, pictură istorică, decoraţie de carte, precum şi pictură bisericească. Este un artist complex pentru că realizează şi foloseşte diferite tehnici, adică pe toate – creion, cărbune, peniţă, tuş, acuarelă, ulei, frescă. Pictează câteva biserici din zona Bistriţa, din zona Sibiului, Catedrala Mitropolitană din Sibiu – este opera de culme a sa, câteva altare de biserici evanghelice şi luterane. Realizează două invenţii, brevetate la Roma, marmură de ciment colorat şi mozaic în pastă de sticlă”, a afirmat Alexandru Chituţă.
Mare parte din creaţia sa laică este deţinută în prezent de Muzeul Naţional Brukenthal, iar parte din pictura de şevalet se găseşte la Muzeul de Artă din Cluj şi la Galeria de Arte Frumoase din Budapesta. Monumentalele cartoane expuse la Alba Iulia aparţin Asociaţiei Culturale ‘Pictor Octavian Smigelschi’.