BNS critică dur efectele „revoluției fiscale”

Transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu este decât o creştere brutală a fiscalităţii pe forţa de muncă, iar Guvernul refuză să vadă adevărata problemă, respectiv OUG 79/2017, cea care a lansat haosul în sistemul fiscal şi în cel de securitate socială, susţin reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS).

„Pe tot parcursul anului 2017 am atras atenţia guvernelor în exerciţiu că aşa zisul transfer al contribuţiilor sociale, în fapt o creştere brutală a fiscalităţii pe muncă, nu are doar o latură fiscală, această măsură fiind imperios necesar să fie pusă în acord cu reglementările fiecăreia din componentele sistemului de securitate socială. Refuzul guvernelor de a asculta ne-a adus azi aici. În fiecare săptămână primim câte un proiect de OUG care încearcă să repare efectele revoluţiei fiscale sau efectele măsurilor de corecţie a revoluţiei fiscale. În încercarea de a cârpi efectele aşa zisei revoluţii fiscale, cât şi erorile grosolane în reglementare, Guvernul pare a fi intrat într-un delir legislativ continuu”, se arată într-un comunicat la BNS remis marţi Agerpres.

Confederaţia sindicală precizează că, la începutul lunii februarie, Guvernul adopta OUG 3/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare, iar săptămâna aceasta alte două proiecte de OUG, cu acelaşi obiect, urmează să intre în Guvern, unul iniţiat de Ministerul Muncii, celălalt de Ministerul Sănătăţii.

„Ambele proiecte încearcă să repare ceea ce se mai poate din efectele dezastruoase ale creşterii brutale a fiscalităţii pe veniturile din muncă, iar urgenţa vine de fiecare dată din lipsa de viziune”, spun sindicaliştii.

Potrivit sursei citate, OUG 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal a fost adoptată la începutul lunii noiembrie, însă abia după trei luni Guvernul a sesizat că prevederile acesteia sunt în contradicţie cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi cu cele ale Legii 416/2001 privind venitul minim garantat.

Începând de la 1 ianuarie 2018, OUG 79/2017 prevede că persoanele aflate în concediu de creştere copil cât şi persoanele ce beneficiază de asistenţă socială sunt asigurate în sistemul de asigurări de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.