Expoziţia „Hărţile Basarabiei”, vernisată la Muzeul Satului

Expoziţia „Hărţile Basarabiei” în cadrul căreia sunt expuse 43 de hărţi reprezentând patru secole de cartografie, începând cu anul 1545, a fost vernisată miercuri la Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’.

Exponatele prezentate sunt piese rare care fac parte din colecţiile persoanele ale ambasadorului Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, prof. univ. dr. Adrian Năstase, precum şi hărţi aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, a precizat conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Satului.

„Această expoziţie, ‘Hărţi Basarabene’, este prima manifestare de anul acesta din Muzeul Satului, dedicată Centenarului Marii Uniri. (…) Datorită domnului ambasador al Republicii Moldova avem astăzi în Muzeul Satului hărţi care ne reconstituie, de la 1545, teritoriul pe care din secolul XIX, de la 1812, îl numim Basarabia. (…) Dincolo de frumuseţea acestor hărţi, dincolo de faptul că studiindu-le putem vedea cum au fluctuat graniţele acestui teritoriu, noi avem de transmis şi un mesaj, un mesaj al unei populaţii aflată cumva între lumi, o populaţie care vorbeşte şi simte româneşte, o populaţie care se află într-un teritoriu care este cumva rupt din ţara noastră, rupt din noi, o populaţie cu care trebuie să avem din ce în ce mai multe legături şi din ce în ce mai strânse. (…) Astăzi, cu aceste hărţi rememorăm un trecut pe care poate ne vom construi la un moment dat un viitor comun”, a spus, în deschiderea evenimentului, Paula Popoiu.

Ambasadorul Mihai Gribincea a declarat că expoziţia este una valoroasă şi pentru că „pentru prima dată, probabil, într-o singură încăpere au fost adunate atâtea hărţi. Vreau să specific că sunt 43 la număr. Iniţial se dorea să fie 30, dar am încercat să adunăm mai multe pentru a prezenta mai adecvat evoluţia Basarabiei de-a lungul celor cinci secole”.

El a precizat că exponatele sunt aranjate în ordine cronologică, „prima fiind din anul 1561, dar de fapt prima hartă care atestă termenul Basarabia în cartografie este harta cu numărul doi, o hartă de la 1545”.

În cadrul evenimentului a fost prezentat şi volumul cartografic „Descriptio Bessarabiae. Basarabia în cinci secole de cartografie”, semnat de prof. univ. dr. Adrian Năstase, dr. Mihai Gribincea şi Ovidiu Dumitru. Realizat în două versiuni, română şi engleză, volumul valorifică un număr de 120 de hărţi, piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi şi în colecţiile private ale autorilor.

„Această carte cuprinde un efort deosebit de a arăta o istorie a unui teritoriu care a fost în permanenţă o miză pentru jocul geopolitic între marile imperii. Veţi descoperi aceste lucruri în felul în care s-au modificat frontierele de-a lungul celor cinci secole în care teritoriul Basarabiei a fost împărţit, decupat, realocat şi, în fine, din fericire, la momentul 1918, a decis să se reunească cu celelalte provincii româneşti”, a afirmat în cadrul evenimentului Adrian Năstase.

Adrian Năstase a anunţat şi că un volum cu hărţile Transilvaniei a fost pregătit pentru a intra la tipar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.