Nicolae Breban, despre Augustin Buzura

Scriitorul Nicolae Breban consideră că Augustin Buzura va rămâne unul dintre stâlpii memoriei româneşti, alături de generaţiile anterioare ale marilor clasici ai literaturii din ţara noastră.

Nicolae Breban a vorbit miercuri seara, în faţa a circa 100 de persoane, în amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” al Facultăţii de Teologie, despre prietenul său Augustin Buzura, în cadrul seminarului „Scriitorul Augustin Buzura sau cum să fii drept într-o lume nedreaptă”.

„Augustin Buzura va rămâne, sunt convins, unul din stâlpii memoriei româneşti. Romanele lui (…) au făcut mai mult decât să placă sau să fie interesante, au adunat în jurul lor sute de mii de lectori, au creat un public enorm de intelectuali, ingineri, medici, doctori, care veneau la noi şi la poeţii de atunci, la Sorescu, la Nichita, la Doinaş, nu numai să se adape de cultură, ci să încerce să creadă că e posibilă acea Românie a marilor valori. Că n-a murit, că nu s-a murdărit, că n-a dispărut în vâltoarea aceea ticăloasă bolşevică, ceea ce au trăit cele câteva generaţii înaintea noastră, uriaşii, începând cu paşoptiştii, Eminescu, care nu e numai un mare poet, e un stâlp al credinţei că această naţiune e posibilă şi că această naţiune are dreptul la un destin. Opera lui Augustin, prietenul meu, este un semn al acestui destin”, a spus Breban.

El a amintit despre destinul poporului român, care a aspirat să-şi fundamenteze o stabilitate nu numai teritorială şi administrativă, dar şi una spirituală.

„Am reuşit într-un timp fenomenal de scurt, în secolul XIX, începând cu Cantemir şi până la generaţia de mari clasici, să demonstrăm că suntem capabili de a fi o naţiune, adică o colectivitate lucidă de sine, aptă de creaţie, în formele ei înalte, în legislaţie, artă şi cultură”, a arătat Nicolae Breban.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.