Alegerile din Mexic, influențate de cartelurile drogurilor
Cartelurile drogurilor încearcă să influenţeze alegerile prevăzute să aibă loc în iulie 2018 în Mexic, a afirmat vineri ministrul mexican de interne, Alfonso Navarrete, citat de AFP.
”Există semnale de alertă, tentative în mai multe regiuni ale ţării”, a declarat ministrul, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor referitoare la presiunile exercitate asupra unor candidaţi din partea crimei organizate.
Ministrul a menţionat îndeosebi localitatea Chilapa, din statul Guerrero (sud), una dintre cele mai violente zone din ţară, ”unde au existat tentative de a-i obliga pe unii candidaţi să jure supunere faţă de o grupare criminală”. ”Nu vom permite aceasta”, a dat asigurări ministrul.
În iulie a.c., mexicanii sunt chemaţi la urne pentru alegerea noului preşedinte al ţării, a deputaţilor şi a reprezentanţilor locali.
Doi principali candidaţi la alegerile prezidenţiale, Jose Antonio Meade, de la Partidul revoluţionar instituţional (PRI, de dreapta), şi Ricardo Anaya, candidatul unei alianţe între Partidul acţiunii naţionale (PAN, conservator) şi două partide de stânga, şi-au exprimat preocuparea în legătură cu o posibilă infiltrare a cartelurilor drogurilor în campanie.
Veteranul stângii şi actual favorit în sondaje, Andres Manuel Lopez Obrador, a dat asigurări că nu vede nici un indiciu privind vreo ingerinţă a crimei organizate. El a declanşat o puternică polemică în urmă cu câteva luni când a spus că nu exclude posibilitatea de a propune o amnistie a criminalilor pentru a determina o diminuare a violenţelor legate de narcotrafic.
Potrivit asociaţiei primarilor, peste 100 de primari, sau foşti primari, au fost asasinaţi de către grupări criminale din 2006.