Semnal de alarmă: Gogoşi cu aromă de antigel!

Gogoşile din aluat congelat mustesc de chimicale!O gogoaşă din aluat congelat conţine până la 14 chimicale! Gogoşi cu aromă de lapte! Gogoşile conţin grăsimi trans peste limitele de siguranţă! Gogoşi din aluat congelat colorate cu dioxid de titan! Gogoşi glazurate cu carmin!

28 de aditivi alimentari descoperiţi în gogoşile analizate! O gogoaşă conţine până la 5 linguriţe de zahăr! O gogoaşă consumată zilnic timp de 30 de zile modifică greutatea corporală cu 1,5 kg!

Studiul privind calitatea gogoşilor fabricate din aluat congelat face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Tu ştii ce alegi?”, campanie realizată cu sprijinul Fundaţiei „Mâine va fi mai bine”. Prin această campanie, Asociaţia Pro Consumatori (APC) şi Fundaţia „Mâine va fi mai bine” doresc să îmbunătăţească legislaţia aplicabilă protecţiei consumatorilor, să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr, grăsimi și  aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 20 tipuri de gogoşi, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Au fost analizate următoarele tipuri de gogoşi: gogoşi cu umplutură de ciocolată, gogoşi cu vanilie, gogoşi cu caramel, gogoşi cu umplutură de fructe, gogoşi cu glazură de ciocolată, gogoşi cu biscuiţi Oreo, gogoşi cu umplutură de zmeură, gogoşi cu zahăr, gogoşi cu gem de fructe, gogoşi cu aromă de vişine, gogoşi simple, gogoşi cu aromă de vanilie, gogoşi cu glazură de cacao, gogoşi cu cremă de vişine, gogoşi cu cremă de căpşuni, gogoşi cu scorţişoară, gogoşi cu glazură de ciocolată albă, gogoşi cu ciocolată şi alune, gogoşi cu umplutură de gem de caise şi gogoşi berlineze.

Numite gogoși mai în toată țara, dar și pancove sau crafle – cum le mai spun transilvănenii și bănățenii, bunătățile astea mici și rotunde, cu sau fără umpluturi, aduc moment de veselie deopotrivă celor mici ca și celor maturi ori trecuți demult de vârsta tinereții.
Efemerul sub care se prepară (cine nu știe să facă o gogoașă?!) și mai ales se consumă (cine se mulțumește cu mai puțin de o farfurie de gogoși!) se poate să fi contribuit la adăugarea înțelesului de minciună (palavră, vorbă de clacă) nevinovatei gogoși în limbajul cotidian.
Căci, da, este chiar foarte simplu să amesteci puțină drojdie în lapte călduț pe care le adaugi cu un praf de sare în făina de grâu, în care, după interesul și gustul fiecăruia se mai poate face loc și vreunui ou, unor arome (coajă de citrice răzuită sau alte mirodenii). Amestecul face un aluat moluț și elastic, se pune la dospit vreun ceas, apoi se întinde pe o masă pudrată cu făină și se taie din el, cu un pahar, disc după disc din coca afânată și, după un pic de așteptare, discurile de cocă se prăjesc în ulei, rând pe rând, devenite ca prin minune niște pernițe rotunde, dolofane, pufoase, aurii, cu miros îmbietor.

Cât privește mâncatul gogoșilor, mai fiecine poate ajunge campion fără mult antrenament. Pudrate cu zahăr fin, ori puse alături de smântână răcoroasă, pot duce în ispită și pe cei virtuoși, și pe diabetici și pe doamnele cu frică de cântar… Și asta chiar în cazul gogoșilor simple, fără să ne gândim (Doamne apără!) la lunga listă a gogoșilor umplute!

Din păcate, cei temători și cei ce cred că nu au înclinații spre cele practice, folosesc mixuri deja preparate, adaptate pentru mașina de făcut pâine, însă din acest punct se pășește pe un teren mai puțin sigur, întrucât rețetele mixurilor sunt tot mai complexe și mai pline de surprize neplăcute. Este de înțeles ca în rețetele mixurilor să fie adăugate tot felul de substanțe care asigură cerințe specifice: conservarea produsului, buna comportare la prelucrare, afânarea aluatului, gustul și culoarea produsului final etc.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La realizarea studiului s-au avut în vedere următoarele obiective:

Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

Analiza conținutului de grăsimi trans din acest tip de produs și impactul acestora asupra organismului.

Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor de gogoşi analizate sunt următoarele: făină de grâu, făină de secară, făină de fasole, soia, uleiuri şi grăsimi vegetale (palmier, shea, cocos, rapiță, floarea soarelui), apă, zahăr, dextroză, sirop de glucoză, fructoză, lactoză, cazeinat, enzime, drojdie, sare, lapte praf degresat, zer praf, gelifiant, pectină, ouă lichide pasteurizate, praf de albuş de ou, oțet din vin,  amidon din grâu, amidon de porumb, carmin, roşu sfeclă, carbonat de calciu, dioxid de titan, sorbat de potasiu, acid ascorbic, palmitat de ascorbil, tocoferol, lecitină, acid citric, gumă guar, gumă xantan, difosfaţi, trifosfaţi, carbonaţi de sodiu, dioxid de siliciu, carboximetilceluloza, mono şi digliceride ale acizilor graşi, esteri glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizii graşi, stearoil-2-lactilat de sodiu, ceară de albine, shellac, L-cisteina, propilen glicol, extract de paprika, luteină, carbonați de amoniu, carbonați de potasiu, arome de lapte, aromă de caise și aromă de vișine.

Cu privire la ingredientele de mai sus, experţii APC au formulat următoarele concluzii:
E120– Carminul sau acidul carminic este un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenilă. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.