Consilierul Simina Tănăsescu a demisionat de la Cotroceni

Simina Tănăsescu, consilierul prezidenţial din Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională implicat în scandalul cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, a demisionat de la Cotroceni, a anunţat Administraţia prezidenţială. 

Simina Tănăsescu, consilierul prezidenţial pe probleme juridice, şi-a prezentat miercuri demisia din funcţie, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

„În ultimele zile, în spațiul public au apărut speculații cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra unui judecător al Curții Constituționale, ca urmare a unei discuții purtate de doamna Elena-Simina Tănăsescu cu domnul Petre Lăzăroiu. Administrația Prezidențială reiterează că nu au existat niciun fel de presiuni și sunt complet neadevărate acuzațiile aduse în acest sens.

Având însă în vedere că este inadmisibil ca la nivelul opiniei publice să planeze orice suspiciune că ar fi fost posibilă o încercare de imixtiune în activitatea Curții Constituționale, pentru a nu prejudicia instituția Președintelui României, doamna Elena-Simina Tănăsescu a înaintat astăzi, 20 iunie a.c., Președintelui Klaus Iohannis demisia din funcția de consilier prezidențial”, a anunţat miercuri Administraţia prezidentială într-un comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, referitor la întâlnirea dintre consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu şi judecătorul CCR Petre Lăzăroiu că nu a existat nicio presiune asupra acestuia, iar comunicatul Administraţiei Prezidenţiale „conţinea tot ce a fost de spus”.

„Ştiu că a existat o discuţie, ştiu că s-a dat un comunicat şi ştiu că acel comunicat conţine tot ce a trebuia spus, fiindcă l-am citit. A fost o discuţie, dar am rămas foarte surprins cum unii au interpretat această discuţie ca fiind o presiune din partea Cotroceniului. Nu există nicio presiune şi eu nu fac nicio presiune asupra unui judecător. Ar fi fundamental eronat. Şi ce a discutat doamna Tănăsescu, nici vorbă de vreo presiune. Doamna Tănăsescu mi-a spus că există o sesizare din partea unui ONG. Întreaga chestiune a fost denaturată din motive pur politice. Habar nu am de ce domnul Lăzăroiu a intrat în acest joc. Întrebaţi-l dumneavoastră”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Judecătorul Petre Lăzăroiu i-a răspuns preşedintelui Klaus Iohannis, spunând că nu l-a atacat personal pe şeful statului, ci doar şi-a pus mai multe întrebări pemarginea întâlnirii cu Simina Tănăsescu.

„Niciodată eu nu am acuzat pe domnul Iohannis că ar fi implicat într-un asemenea scandal. Ceea ce am spus eu a fost că mi-am pus întrebări și am încercat să gândesc ce se află în spatele acestei întâlniri. Fac precizarea că eu o cunosc pe doamna Tănăsescu, suntem în relații foarte bune, dar nu de familie, nu apropiate. E prima oară când doamna mă sună și îmi cere o întâlnire. M-am dus la această întâlnire fiind curios să văd despre ce e vorba, mai ales că mi-a spus că are o sarcină ingrată. Observ acum, din ce a declarat președintele, că, într-adevăr, se confirmă că are o plângere a unei asociații la Cotroceni, dar în niciun caz nu s-a gândit să emită un decret. Dacă rememorăm tot traseul, vedem din start că a spus că a fost o discuție între doi profesioniști, apoi a spus că s-au discutat diverse teme, dar în niciun caz pe acest subiect. Apoi a ieșit doamna Tănăsescu și a spus că nu mai comentează, că Administrația Prezidențială nu are nicio legătură. Și vine acum președintele și spune că „da, avem o solicitare, dar nu am convenit că eu voi da un decret”, a spus Petre Lăzăroiu la Antena 3.

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, marţi, sesizarea Comisiei de la Veneţia, ca urmare a situaţiei create de întâlnirea dintre consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu şi judecătorul CCR Petre Lăzăroiu. Sesizarea va fi trimisă miercuri către forul european.

Cine este Simina Tănăsescu

Elena Simina Tănăsescu (n. 1968) este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din Bucureşti (1991) şi a obţinut titlul de doctor cu menţiunea ” foarte bine cu felicitările juriului” la Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, Franţa (1997).

Este profesor de drept constituţional şi drept european în cadrul Universităţii din Bucureşti şi a fost profesor invitat la universităţi din Europa şi America Latină. A participat în calitate de director, cercetător sau raportor naţional în numeroase proiecte cu finanţare naţională sau internaţională. A desfăşurat activitate profesională sau de reprezentare a statului român în cadrul mai multor instituţii europene (Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale, Grupul de experţi independenţi al Consiliului Europei) şi a fost reprezentantul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 2009–2011.

Printre publicațiile sale se numără: Principiul egalităţii în dreptul românesc (1998), Interpre­tarea Constituţiei. Teorie şi practică (2002), Legile elec­torale – comentarii şi explicaţii (2004), Constituţia României – comentariu pe articole (2008), Reforma constituţională: analiză şi proiecţii (2012). Autor a peste 75 de studii, articole, cronici şi note apărute în volume colective ori reviste de specialitate de prestigiu, din ţară şi străinătate.

A fost distinsă cu premiul „Andrei Rădulescu” al Uniunii Juriştilor din România pentru lucrarea „Interpretarea Constituţiei. Teorie şi practică” (2002), Premiul „Hannibal Teodorescu” pentru cartea „Constituţia României – comentariu pe articole” (2008). În 2011 a fost decorată de Preşedintele Republicii franceze cu „Ordre national pour mérite în grad de Chevallier”.

Elena Simina Tănăsescu a fost numită Consilier Prezidențial la data de 14 ianuarie 2015.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.