Certificatul energetic – asul din mâneca ta la orice tranzacție imobiliară
Scoate certificatul energetic si dovedeste legal si oficial clientilor ca esti de incredere! Poate esti o persoana constiincioasa. Poate ai investit bani grei in renovarea unui apartament. Sau ti-ai dorit sa ai o casa fara pierderi de energie si ai depus eforturi financiare pentru a atinge standardele de performanta energetica recomandate de specialisti. Ai ferestre termopan de cea mai buna calitate, folosesti doar becuri cu led care consuma foarte putin, ai o centrala buna si ai refacut toata instalatia de apa si canalizare. Arata tuturor ca imobilul tau merita un pret bun!
Ce este certificatul energetic
Certificatul energetic este un document obligatoriu care atesta ca un apartament, o casa, o cladire publica sau privata etc. este sau nu eficienta energetic, adica are un consum redus sau ridicat de energie pe an (lucru reflectat in costurile lunare de intretinere). Eliberarea unui certificat de performanta energetica implica incadrarea intr-o clasa de consum energetic de la A la G. Cele mai multe case si apartamente renovate sau bine intretinute se incadreaza in clasele B sau C care sunt niste clase bune. Putine imobile din Romania, chiar si nou construite, se incadreaza in clasa A. Din pacate, multe se incadreaza in clase de consum ridicat cum ar fi D, E, F sau chiar G. Asa ca daca ai un minim de interes pentru eficienta energetica si renovezi inainte de a vinde, certificatul energetic iti va oferi un avantaj pe piata.
Cum obtii certificatul energetic
Multa lume crede ca un certificat energetic este inca un document absolut inutil dar impus prin lege pentru a ingreuna munca si asa destul de anevoioasa de a vinde o casa sau de a gasi clienti pentru chirie. Total neadevarat! Certificatul energetic in Bucuresti se obtine destul de repede, nu costa mult si nu necesita decat cateva acte si o vizita de lucru la fata locului pentru a fi eliberat. Iar avantajele, asa cum am amintit mai sus, sunt destul de numeroase.
Certificatul energetic este eliberat de un auditor energetic atestat de gradul I sau II. Lista pe regiuni a tuturor auditorilor atestati se gaseste pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Consultarea listei este recomandata atat pentru a gasi persoane sau firme autorizate cat si pentru a gasi un auditor cat mai aproape de imobilul pentru care se va elibera un certificat energetic.
Certificatul de performanta energetica pentru garsoniere sau apartamente se poate elibera in cateva ore. Costurile si durata de eliberare variaza de la un auditor energetic la altul si de la un imobil la altul, asa ca se recomanda adresarea unor intrebari directe privitoare la aceste aspecte inainte de a demara procedurile de eliberare necesare.
Certificatul energetic pentru apartamente se elibereaza in baza actului de proprietate si a unei copii dupa schita de cadastru. Pentru case si alte imobile, auditorul va va cere si copii dupa alte acte necesare (planul arhitectural pe nivele etc.), documente pe care le gasiti in Cartea constructiei. Dupa ce auditorul va efectua vizita de lucru pentru masuratori si studierea imobilului, se vor face calculele pentru stabilirea consumului in functie de grosimea si integritatea peretilor, integritatea izolatiilor, vechimea instalatiilor de incalzire, folosirea unor surse alternative de energie si multe alte elemente.
Le final se va elibera un certificat energetic, ce trebuie inmanat clientilor la vanzare sau prezentat la inchiriere.