Sute de mii de separatiști catalani au marcat „Diada”
Sute de mii de separatişti catalani au ocupat marți seară străzile Barcelonei pentru a marca „Diada”, ziua în care capitala Cataloniei a fost – în 1714 – cucerită de Spania.
Aceasta a fost prima zi comemorativă pe care catalanii au marcat-o de la declararea unilaterală a independenţei, în octombrie 2017, care a dus Spania la criza constituţională.
În ultimii ani, separatiştii s-au folosit de „Diada” pentru a-şi promova cauza. Anul acesta, liderul sparatist catalan, Quim Torra, care a preluat funcţia după ce Carles Puidgemont s-a autoexilat în Belgia, a declarat că speră ca mitingul să fie unul masiv pentru susţinerea încercării lui de a organiza un nou referendum privind secesiunea, potrivit news.ro.
„Guvernul nostru şi-a luat angajamentul de a face republica o realitate”, a spus Torra luni, în faţa camerelor de televiziune, purtând o panglică galbenă, în semn de susţinere a celor nouă activişti şi politicieni care au fost închişi anul trecut pentru acţiunile lor în încercarea de obţinere a independenţei regiunii în care locuiesc aproximativ 7,5 milioane de oameni. Administraţia Torra a lansat săptămâna trecută campania prividn separarea de Spania.
Un sondaj efectuat de Centro d’Estudis d’Opinio în luna iulie arăta că 46,7% dintre catalani îşi doresc un stat independent, în timp ce 44,9% doresc să rămână alături de Spania, potrivit Reuters, poitrivit news.ro.
Alberto Rivera, pro-unionist originar din Barcelona, şeful partidului Ciudadanos, a spus că „Diada” ar trebui să fie o celebrare a tuturor catalanilor. „Lobby-ul pro-independenţă a preluat-o şi a transformat-o într-o zi a excluziunii, duşmăniei şi atacului faţă de Spania”, a scris el pe Twitter.
Mitingul de marţi pentru „República Catalana”, programat să înceapă la ora locală 17.14, a fost primul dintr-o serie de mobilizări ale separatiştilor. În anii trecuţi, cifra celor prezenţi la mitingurile organizate cu această ocazie a fost de aproximativ 1 milion de persoane.
Anul acesta nu au participat nici primarul de stânga al Barcelonei, Ada Colau, nici socialiştii catalani, considerând manifestarea „sectantă”, scrie AFP.
„Într-o zi ca aceasta, noi, catalanii, ar trebui să sărbătorim ziua noastră naţională şi nu doar un apel pentru o independenţă care este împărtăşită de mai puţin de jumătate din populaţie”, a transmis de la Strasbourg ministrul spaniol de Externe, catalanul socialist Josep Borrell.
Inés Arrimadas, liderul Ciudadanos din Catalonia, care deţine majoritatea în Parlamentul catalan, a spus: „Nu vom accepta niciodată ca aceasta să nu poată fi petrecerea tuturor catalanilor”.