Construcțiile hidrotehnice din Băcel, afectate de inundații, reabilitate în regim de urgență

Administrația Națională „Apele Române”(ANAR), instituție aflată sub coordonarea Ministerului Apelor și Pădurilor a început, prin Administraţia Bazinală de Apă Olt, lucrările de refacere a infrastructurii hidrotehnice afectată de inundațiile care au avut loc în această vară, în localitățile Băcel–Chichiș, Bodoc și Rușeni-Sânzieni, județul Covasna, pe cursurile de apă Râul Negru, Tărlung, Cașin și Dobârlău. Proiectele derulate însumează peste 7 milioane de lei, iar termenul de finalizare a acestora este 14 decembrie 2018. 

Viiturile produse în perioada iunie-iulie 2018 au dus la erodarea unor lucrări hidrotehnice de pe cursurile de apă, din județul Covasna. Cu scopul protejării locuinţelor şi obiectivelor social-economice, au fost aprobate, în regim de urgență, prin HG 582/2018, următoarele obiective  de investiții: „Îndiguire râu Râul Negru și afluenți”, „Regularizare pârâu Cașin – sector Rușeni-Sânzieni”, „Îndiguire  pârâu Tărlung la Băcel-Chichiș” și  „Îndiguire  pârâu Dobârlău”.

În luna septembrie 2018 au fost semnate contractele de construcții și montaj, iar Administrația Bazinală de Apă Olt (ABA) a predat amplasamentele constructorilor pentru începerea lucrărilor în vederea reabilitării lucrărilor afectate de viituri.

În ceea ce privește Râul Negru și afluenții acestuia, s-a prevăzut refacerea a trei subtraversări, a unei breșe de 20 de metri, a unui coronament de dig erodat, pe o lungime de 250 de metri, precum și refacerea unui corp de dig care a suferit infiltrații, în lungime de 200 de metri. Pentru refacerea digurilor este nevoie de un anume tip de pământ. În urma analizelor de laborator, pământul necesar a fost identificat ca fiind disponibil într-o o carieră situată în zona localității Bodoc. Valoarea totală a investiției  este de 453.000 lei (inclusiv TVA).

Pentru regularizarea a 5 kilometri ai albiei pârâului Cașin, în sectorul Rușeni-Sânzieni, sunt derulate lucrări de consolidare a aproximativ 1.000 de metri de dig, precum și lucrări de închidere a breșei. Până în prezent, au fost îndepărtate lucrările afectate de viituri și s-au transportat 500 mc de piatră brută. Valoarea totală a investiției este de 4.209.000 lei  (inclusiv TVA).

Pentru îndiguirea pârâului Tărlung, la Băcel-Chichiș, se are în vedere refacerea a 980 de metri de dig, iar materialul folosit va fi adus tot din cariera de pământ de la Bodoc.

Valoarea totală a investiției este de 1.300.000 lei (inclusiv TVA).

În ceea ce privește îndiguirea pârâului Dobârlău, se vor reface două breșe a căror lungime însumată este de 55 de metri și se vor executa colmatări de albie. Subliniem faptul că înainte ca lucrările să poată fi executate, constructorul a fost nevoit să demoleze lucrările provizorii și să construiască drumuri de acces pentru utilaje. Valoarea totală a investiției  este de 1.200.000 lei (inclusiv TVA).

Aceste investiții sunt realizate în regim de urgență pentru a pune în siguranță locuitorii și bunurile acestora, precum și pentru prevenirea unor eventuale efecte pe care calamitățile le-ar putea produce. Termenul de finalizare a lucrărilor este 14 decembrie 2018.

Reamintim că ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, împreună directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu, s-au aflat în zona afectată, atât în timpul calamităților, cât și în perioada imediat următoare pentru a dispune, de la fața locului, măsurile de apărare a populației împotriva inundațiilor. Tot atunci s-a constatat necesitatea executării în regim de urgență a lucrărilor hidrotehnice necesare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.